Light

Úristen, nincs egy rongyom sem, avagy mit húzzunk fel karácsonykor?

Karácsonykor nem csak a lelkünk, de a testünk is ünneplőbe öltöztetjük. De mit vegyünk fel?

A karácsonyt megelőző hetek elég stresszesek. Nem elég, hogy a tökéletesség illúziója nyomaszt minket és csodát is kell tennünk – legalább kettőt – , nem elég, hogy sütünk-főzünk, rohangálunk, vásárolunk, mosolygunk, takarítunk, de ez a céges bulik és a vendégségek ideje.

Szóval, ki is kell nézni valahogy.

Akkor is, ha nem megyünk sehova, mert megfogadtuk, hogy idén nyugi lesz, csönd és kuckózás meg Reszkessetek betörők! Akkor sem a kinyúlt melegítőben ülünk a távirányítót szorongatva és sajnos előbb-utóbb ki kell kászálódnunk az ágyból, le kell tennünk a könyvet – pont a legjobb résznél. Mert karácsony van, ünnep van és az ünnep attól is ünnep, hogy a lelkünkön kívül a testünket is ünneplőbe öltöztetjük.

Szóval, kell valami gönc. Anyukám, amikor tanácstalanul álldogáltam a nyitott szekrényajtó körül és siránkoztam, hogy mit vegyek fel, mindig azt válaszolta, hogy “édes gyerekem, a kiskertkaput”, úgyhogy most inkább egy profihoz fordultam.

Az év divatbloggere Fashion Awards-díjas Pumpkin Paradise bloggerét, Parádi Gabriellát kérdeztem az ünnepi öltözékről és persze arról is, ciki-e pizsamát vagy nyakkendőt ajándékozni karácsonykor. Gabi jelmeztervezőként és stylisként is dolgozik, az esküvői ruhám kiválasztásakor sem hibáztunk együtt, talán most sem fogunk.

A karácsony még a multireklámok szerint is a csillogásról szól, és – valljuk be – egy kicsit a giccsről is. A karácsonyi trend megjelent a lakberendezésben, az ünnepi dekorációban is, meg lennék lepve, ha a divat nem reagálna a karácsonyra. Mi idén a trend, hogyan öltözzünk fel karácsonykor?

Az idén nagyon erősen jelen vannak a trendekben a csillogó alapanyagok. A néhány évre eltűnő, majd újra felfedezett lurex, és a flitter ebben a szezonban ismét tarol. Így senkinek sem kell attól tartania, hogy nem tud az est fénypontja lenni. Bátran választhatunk flitteres felsőrészeket, ezek őrületesen divatosnak számítanak.

A karácsonyra mostanság igen érzékenyen reagálnak a fast fashion márkák, főleg, hogy a csúnya pulcsiknak ekkora népszerűsége lett. Itt a Mikulástól, a rénszarvason át, a karácsonyfadíszes verzióig sok mindenből válogathatunk. Természetesen itt is felbukkannak a flitteres variációk.

Én nem vagyok híve annak, hogy a gyerekek egész karácsonykor ünneplőben szorongjanak, kíváncsi vagyok a te véleményedre: kell egy hétéves kislánynak hófehér habos-babos ruhában, kopogós cipőben, nejlonharisnyában ünnepelni? Adjunk-e a négyéves kisfiúra öltönyt és csokornyakkendőt?

Szerintem egy gyerek mindig maradjon gyerek. Nem vagyok híve a kis felnőttnek való öltöztetésnek. Olyan ruhát érdemes választani, amiben a kicsik nem szoronganak, nem kell “viselkedniük” benne, és persze kényelmes. Mostanra már olyan nagy választék érhető el gyerekruhákból, amiből simán tudunk használható ünneplőt választani. Persze van a másik véglet. Engem például a világból ki lehet zavarni azzal, ha egy kisgyereket felsőrész plusz harisnyanadrág kombóba öltöztetnek. Rá kellene jönni, hogy a középkor és a Hattyúk tava óta nem öltözik így senki, tehát a gyerekre se adjunk olyat, amit mi sem vennénk fel a helyükben.

Az előző kérdés adja magát: ha otthon töltjük a karácsonyt, szűk családi körben, kell-e ünneplő? Egyáltalán, van-e manapság olyan, hogy ünneplős ruha?

Mindennek meg kell adni a módját. Ha tréningmackóban, vagy kinyúlt trikóban ülünk asztalhoz, akkor elvész az ünnep varázsa. Nem kell kisestélyiben, frakkban szoronganunk. Legegyszerűbb, ha azt a szabályt hozzuk meg magunknak, hogy úgy válasszunk ruhát az ünnepre, hogy a későbbiekben ne kelljen szégyenkeznünk a családi fotók láttán.

Sokszor tanácstalanok vagyunk, ha ajándékról van szó. Mostanában divatosak a kendők, a kötött sálak, a kötött sapkák, a kesztyűk. Kérlek, adj pár tanácsot, milyen ruhaneműt ajándékozhatunk amivel örömet szerzünk és nem ciki?

Bármilyen ruhaneműt ajándékozhatunk, ha az illetőnek a stílusa az adott meglepetés. Nagyon szép sapka, sál, kesztyű szetteket lehet kapni, olyanokat is, aminek tényleg mindenki örül. Egy szép bőrkesztyű sem hiszem, hogy bárkinek nagy szomorúságot okozna. Akár egy Star Warsos, vagy éppen csillámpónis pizsama is nagy sikert arathat, ha a megfelelő ember kapja. Ha nem úgy vásároljuk az ajándékot, hogy ezzel letudjuk az illetőt, akkor ilyen szokványos meglepetéssel is betalálhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik