Light

Megfejtették, hogyan nézhetett ki valójában Jézus

Számtalan ábrázolását ismerjük újszülöttként és fiatal férfiként is, annak ellenére, hogy senki sem tudhatja hogyan nézett ki pontosan. A felnőtt Jézust általában vékony, hosszú, barna hajú, szakállas, fehér bőrű embernek ismerjük, de ezt inkább köszönhetjük a középkori, európai ábrázolásmódnak  eredménye, sokkal kevésbé a a valós ismereteknek.

Ami biztos, hogy Jézus egy ókori zsidó férfi volt. Ebből indult ki lassan másfél évtizeddel ezelőtt Richard Neave, aki akkoriban a Manchester Egyetem professzora volt. Modern rendőrségi módszerekkel, ő alkotta meg azt az arcképet, ami leginkább hasonlíthat Jézusra.

Kép: Facebook
Kép: Facebook

A munkafolyamat félig tudományos, félig pedig művészi volt. Jézus arcának megrajzolásához, a professzor három, az Izrael északi részén fekvő Galielában talált, Krisztuskorabeli koponyát vett alapul.

Miután röntgennel, és computer-tomográfiás eljárással megvizsgálta őket, az eredmények alapján számítógéppel létrehozta Jézus lehetséges koponyájának modelljét, amire aztán a csontvastagság alapján pakolta fel a virtuális izmokat.

Aztán az ásatásokon talált, korabeli rajzok, valamit a Biblia tanulmányozása után rajzolta meg a háromdimenziós portrét. Mindezt a kétezres évek elején, a BBC egy dokumentumfilmben bemutatta, ám Neave professzor valósághű Jézus-portréja a napokban valamiért újra elkezdett terjedni a közösségi portálokon. Talán azért, mert nyakunkon a karácsony.

(via: Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik