Light

Bebizonyítjuk, hogy az India-Balaton távolság autóval néhány óra alatt is leküzdhető

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 10. 12. 18:50

Nem hiszi el? Pedig egyszerű.
Korábban a témában:

Kiindulópontunk, a röszkei határátkelőhelytől mindössze százhatvan kilométernyire délre fekvő, huszonhatezres lélekszámú India (Inđija) nevének kialakulásáról két népszerű elmélet létezik: egyesek szerint a török ikindia szó (esti imádság), mások szerint pedig egy ortodox nő (Indjija) neve lehetett az alapja.


Első említése 1455-ből származik, ekkor egy magyar nemesi család, a Sulyokok birtoka volt. A török megszállás során már nagyrészt szerbek lakták, ez pedig mára sem változott, hiszen a lakosság több, mint 87 százaléka szerb (22995 fő, 87,61%), ezzel szemben viszont csak 219-en vallották magukat magyarnak (0,83%).

De hogyan jutunk el innen a távoli Balatonig? A 126-os utat mindössze 7,7 kilométer után elhagyva felkapaszkodhatunk az E75 európai út részeként működő A1-es autópályára, amely egészen a szerb-magyar határig tart, majd M5 néven folytatódik. Budapestet az M0-ason elkerülve folytathatjuk utunkat, Gödöllőnél pedig felhajthatunk az M3-as autópályára, amelyet Füzesabonyig követhetünk. Innen már csak alig ötven kilométernyit kell kanyarogni, előbb a 33-as, később a 3-as, végül pedig a 25-ös úton.

Célunkat ideális esetben (na jó, a Google Maps útvonaltervezője szerint) akár öt órán belül is elérhetjük, ezalatt 483 kilométert hagyva a hátunk mögött.

Fotó: Karnyújtásnyi Balaton

A hegyek közt fekvő kis hevesi falu, Balaton két megye, Borsod és Heves határán fekszik, 1053 fős lakosságával pedig eltörpül a környező települések közt. Ezen falu első említése is a 15. századból származik, mikor a Lórántffyak, az Ormányiak, majd a Perényiek birtoka volt. Eger ostromának évében, 1552-ben a törökök elpusztították, de rövidesen újjépült, a következő században pedig jórészt jobbágysorból kisbirtokos nemessé emelkedett családok éltek itt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.