Light

Ezeket a rémisztő állatokat hírességekről nevezték el

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 10. 05. 12:49

Arnold Schwarzenegger, Shakira, Barack Obama és Jennifer Lopez csak néhány azon hírességek közül, akikről a tudósok újonnan felfedezett állatfajokat neveztek el.

Jason Bond imád hírességekről lesből támadó, szőrös pókokat elnevezni: először 2008-ban az Aptostichus angelinajolieae-t, majd 2012-ben az Aptostichus bonoi-t, végül pedig az Aptostichus barackobamai-t adta a világnak.

fotó: Wikimedia Commons

Az 1981-ben felfedezett Beyoncé-bögöly (Scaptia beyonceae), melyről csak 2011-ben készült el az első tudományos leírás. Eddig összesen három példánya ismert, melyek mindegyike nőstény.


fotó: Wikimedia Commons

Híres emberről elnevezni persze nem csak élő, hanem kihalt fajokat is lehet – jó példája ennek Ollókezű Edward Johnny Depp általi megformálásának emlékére 2013-ban elnevezett ízeltlábú, a Kootenichela deppi, melynek ötszáz millió éves maradványaira a kanadai Kootenay Nemzeti Parkban bukkantak rá.

Fotó: Imperial College

A penészevő Agathidium bogarak több, mint száz faja közül négyet is a Cornell Egyetem entomológusai írtak le, melyek közül hármat is a Bush-kormány tagjairól – az elnökről, az alelnökről és a védelmi miniszterről – neveztek el: ezek az A. bushi, A. cheneyi és az A. rumsfeldi, de sokak szerint a negyedik is hasonló hozzájuk, mely Darth Vader után az A. vaderi nevet kapta.

Fotó: Udo Schmidt

Az esőerdők védelméért rengeteget tevő Károly brit hercegnek is igazán hálásak voltak a tudósok, hiszen róla nevezték el a 2012-ben, Ecuador-ban felfedezett Hyloscirtus princecharlesi nevű békafajt.

Fotó: Wikimedia Commons

A Stingről 1994-ben elnevezett Dendropsophus stingi, tiszteletadásul a művész esőerdők megmentése érdekében tett erőfeszítéseiért

Fotó: Wikimedia Commons

A Frank Zappa ikonikus bajuszához hasonlító folttal rendelkező, 1994-ben leírt Pachygnatha zappa

Fotó: Zappawiki

Mi mást is nevezhettek volna el az ikonikus nyulas logóval rendelkező Playboy alapítójáról, mint egy nyulat? A veszélyeztetett Sylvilagus palustris hefneri-t 1984-ben fedezték fel.

Fotó: Melissa McMasters

A Pápua-Új-Guineában élő, csodás színű rákfaj, a Cherax snowden az NSA legendás kémjéről, Edward Snowdenről kapta a nevét, akit néhány napja már a világ legnagyobb Twitter-csibészeként is ismerünk.

Fotó: Wikimedia Commons

Az idén felfedezett Peckoltia greedoi ugyan nem hírességről, hanem a Csillagok háborújában Han Solo által lelőtt Greedo-ról kapta a nevét, de ez a páncélosharcsa mindenképp megérdemli a helyet a listában.

Fotó: Wikimedia Commons

A Costa Ricában élő, 2002-ben felfedezett Agra schwarzeneggeri, melynek hím egyedei egy pár bicepsz-szerű végtaggal rendelkeznek, így nem volt kérdés, kiről kapja majd az állat a nevét.

Fotó: Ottawa Field-Naturalists’ Club

A német Peter Jäger David Bowie egyik leghíresebb lemeze, a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars hatására az általa 2008-ban felfedezett, Délkelet-Ázsiában élő póknak a Heteropoda davidbowie nevet adta.

Fotó: Wikimedia Commons

A Karib-tengerben úszó parazita, a Gnathia marleyi, amely egész életében halak vérét szívja, 2012-ben, felfedezése után tíz évvel rejtélyes okból a jamaikai énekes, Bob Marley nevét kapta.

Fotó: Wikimedia Commons

A zenész ősrákok, az Avalanchurus-ok négy faja (A. simoni, A. garfunkeli, A. lennoni, A. starri), az Aegrotocatellus jaggeri és a Perirehaedulus richardsi

Fotó: imgur

1933-ban egy német gyűjtő egy még ismeretlen, szlovén barlangban talált vak bogarat az ország egyik pártjának vezetőjéről nevezte el, az Anophthalmus hitleri pedig azóta is viseli a nevét.

Fotó: Wikimedia Commons

Litarachna lopezae – El sem tudunk képzelni jobb névadót egy Puerto Rico partjainál hetven méteres mélységben talált víziatkának, mint Jennifer Lopez

Fotó: Wikimedia Commons

A tavaly leírt Aleiodes shakirae névadójával, a kolumbiai énekesnővel ellentétben nem koncertezni szokott Ecuadorban, hanem inkább jólnevelt parazitaként élő hernyókba helyezi a tojásait.

Fotó: Wikimedia Commons

Az Atlanti-óceán északi részén él a 2012-ben felfedezett Yoda purpurata nevű makkféreg, amely a Yoda nemzetség eddigi egyetlen faja.

Fotó: Live Science

A más pókokat előszeretettel fogyasztó kaliforniai pókfaj, az 1993-ban felfedezett Calponia harrisonfordi. A színészről 2002-ben egyébként egy hangyafajt is elneveztek, a Pheidole harrisonfordi-t, melynek megmentésén maga Ford is dolgozott.

Fotó: Marshal Hedin

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.