Light

Tíz dolog, amiről a mai fiataloknak már halvány fogalmuk sincs

Belegondolt már abba, hogy most kezdik a középiskolát azok a diákok, akik 2019-ben fognak érettségizni? Igen, ők azok, akik egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolhatóan rövid ideig éltek a XX. században. Többségük abban az évben (2001) született, amiről mi gyermekként úgy képzeltük, hogy repülő autókkal fogunk furikázni, és lézerkarddal szeleteljük majd a kenyeret. Ezekből ugyan nem lett semmi, de odáig azért eljutottunk, hogy minden tudásával együtt zsebünkben hordjuk a világot. (Ami nagy dolog, még akkor is, ha többnyire csak szelfizgetünk, meg macskás mémeket lájkolunk.)

A XXI. gyermekei már kütyük közé születtek: valószínűleg hamarabb tudtak Nokián kígyózni, mint járni, és elképzelni sem tudják, hogyan állt meg régen a tévé tetején a jegesmedveszobor, pláne egy csipketerítőn. De rengeteg dolog van még, amiről már fogalmuk sem lehet a mai kamaszoknak, például:

    1. Először is: ezek a gyerekek eleve bizarr évben születtek, és most nem is a szeptemberi eseményekre célzunk, hanem, hogy ekkor iktatták be az Egyesült Államok történetének talán legalacsonyabb értelmi képességekkel rendelkező elnökét.

      Fotó: EuropressAFP
      Fotó: EuropressAFP

    2. A 2001-es srácok rohadtul nem értik, hogy ezen a mémen miért kell röhögni.

      24.hu / Neményi Márton
      24.hu / Neményi Márton

    3. Kis Grófó mai rajongói talán nem is sejtik, hogy a műfaj korábbi sztárjának, az itt látható úriembernek a műsorára 2000 szilveszterén Debrecenben 88 000 ember váltott belépőjegyet.
    4. A Prince of persia nekik már valami egészen mást jelent.
      prince_
    5. El sem hiszik, hogy volt idő, amikor Orbán Viktor jobban hasonlított Che Guevarára, mint…, arra az emberre, akire most hasonlít.
      orban_che
    6. Soha sem hasított beléjük a kínzó kérdés, hogy vajon mi lett a Szép / Spáh ikrekből.
      spah_
    7. Tudják, melyik gombra kell kattintaniuk, ha valamit el akarnak menteni a számítógépen, de halvány gőzük sincs róla, hogy mit ábrázol az ikon.
      save
    8. Upsz, ismét megtettem – ezt a vallomást hallhatták egy akkor 30 éves amerikai nőtől, ha épp bárki bárhol bekapcsolt egy rádiót, meg ez volt a sláger az összes diszkóban. A XXI. század gyermekeinek már semmit sem mond az a szó, hogy diszkó.

       

    9. Fogalmuk sincs róla, hogy a legismertebb budapesti cím a Vámház körút 9. volt már az előtt is, hogy megnyílt előtte a pokol kapuja.
    10. El nem tudják képzelni, milyen volt az, amikor teljesen fölösleges volt kommentárt írni a hírek alá.
      komment_

Ajánlott videó

Olvasói sztorik