Light

Tíz dolog, amiről a mai fiataloknak már halvány fogalmuk sincs

Orosz R. Zoltán
Borovitz Tamás
Orosz R. ZoltánBorovitz Tamás

2015. 09. 07. 14:12

Belegondolt már abba, hogy most kezdik a középiskolát azok a diákok, akik 2019-ben fognak érettségizni? Igen, ők azok, akik egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolhatóan rövid ideig éltek a XX. században. Többségük abban az évben (2001) született, amiről mi gyermekként úgy képzeltük, hogy repülő autókkal fogunk furikázni, és lézerkarddal szeleteljük majd a kenyeret. Ezekből ugyan nem lett semmi, de odáig azért eljutottunk, hogy minden tudásával együtt zsebünkben hordjuk a világot. (Ami nagy dolog, még akkor is, ha többnyire csak szelfizgetünk, meg macskás mémeket lájkolunk.)

A XXI. gyermekei már kütyük közé születtek: valószínűleg hamarabb tudtak Nokián kígyózni, mint járni, és elképzelni sem tudják, hogyan állt meg régen a tévé tetején a jegesmedveszobor, pláne egy csipketerítőn. De rengeteg dolog van még, amiről már fogalmuk sem lehet a mai kamaszoknak, például:

  1. Először is: ezek a gyerekek eleve bizarr évben születtek, és most nem is a szeptemberi eseményekre célzunk, hanem, hogy ekkor iktatták be az Egyesült Államok történetének talán legalacsonyabb értelmi képességekkel rendelkező elnökét.

   Republican US presidential candidate, Texas Governor George W. Bush applauds remarks by former US Secretary of State George Shultz prior to delivering a foreign policy speech at the Ronald Reagan Library 19 November 1999 in Simi Valley, California. Bush, the frontrunner for the Republican Party's presidential nomination, outlined his vision for the US role in the world. AFP PHOTO/Jim RUYMEN
   Fotó: EuropressAFP
  2. A 2001-es srácok rohadtul nem értik, hogy ezen a mémen miért kell röhögni.

   24.hu / Neményi Márton
  3. Kis Grófó mai rajongói talán nem is sejtik, hogy a műfaj korábbi sztárjának, az itt látható úriembernek a műsorára 2000 szilveszterén Debrecenben 88 000 ember váltott belépőjegyet.
  4. A Prince of persia nekik már valami egészen mást jelent.
  5. El sem hiszik, hogy volt idő, amikor Orbán Viktor jobban hasonlított Che Guevarára, mint…, arra az emberre, akire most hasonlít.
  6. Soha sem hasított beléjük a kínzó kérdés, hogy vajon mi lett a Szép / Spáh ikrekből.
  7. Tudják, melyik gombra kell kattintaniuk, ha valamit el akarnak menteni a számítógépen, de halvány gőzük sincs róla, hogy mit ábrázol az ikon.
  8. Upsz, ismét megtettem – ezt a vallomást hallhatták egy akkor 30 éves amerikai nőtől, ha épp bárki bárhol bekapcsolt egy rádiót, meg ez volt a sláger az összes diszkóban. A XXI. század gyermekeinek már semmit sem mond az a szó, hogy diszkó.

    

  9. Fogalmuk sincs róla, hogy a legismertebb budapesti cím a Vámház körút 9. volt már az előtt is, hogy megnyílt előtte a pokol kapuja.
  10. El nem tudják képzelni, milyen volt az, amikor teljesen fölösleges volt kommentárt írni a hírek alá.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.