Light

Utcai harcként indult a spanyol paradicsomcsata

Már hetven éve rendezik meg minden augusztusban a világ egyik legőrültebb ünnepét, a La Tomatinát.

A spanyolok teljesen őrültek: ez szűrhető le legalábbis, ha legismertebb utcai ünnepeiket, a bikafuttatásokat, és a paradicsomháborút nézzük. Utóbbi esetében legalább nem vér festi vörösre az utcákat, hetven éve azonban szabályos utcai harcként indult.

Fotó: MTI/AP/Alberto Saiz

A „La Tomatina” nevű fesztivált minden év augusztusának végén a Spanyolország keleti partján fekvő Valencia melletti városkában, Bunolban rendezik, idén augusztus 26.án, szerdán zajlott. Az egész 1945-ben kezdődött egy „Óriások és Nagy Fejek” felvonulással. Tömeg tülekedett az utak mentén egy férfinek pedig állítólag elege lett a bordái közé fúródó könyökökből. Épp egy zöldséges standja előtt állt, mérgében felkapott néhány paradicsomot, és körülötte lévőkhöz vagdosta őket, majd néhányan visszavágtak – írja a The Independent.

Fotó: MTI/EPA/Kai Försterling

Azóta a „La Tomatina” a világ legnagyobb kajacsatája, minden évben több mint húszezer ember vesz rajta részt, akik nagyjából 175 tonna paradicsomot dobálnak szét, nagyjából egy óra alatt. Az őrületnek délben szakad vége, a résztvevőket utcai zuhanyzók várják.

Fotó: Europress / Biel Alino

A gyümölcsöket egyébként távolabbi vidékekről importálják: Bunolban ugyanis hagyományosan nem termesztik őket.

Fotó: MTI/AP/Alberto Saiz

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik