Light

Rendőri újítás: ha betörtek önhöz, kezdje meg a nyomozást

A közepesen zseniális ötlet egy brit rendőri vezető agyszüleménye.

Kedves Olvasó! Tegyük fel, hogy önhöz betörnek (Isten ments, persze, de most tegyük fel). Mit tesz ön? Mármint azután, hogy rosszul lesz, összeomlik, sírva fakad és hasonlók. Igen, nyilván hívja a zsarukat.

És mit tenne, ha azt válaszolnák önnek a telefonban: kezdjen hozzá a nyomozáshoz?

Nem őrültünk meg, ezt valaki tényleg kitalálta: egy brit rendőrfőnök. Sara Thornton (aki egyébként a rendőri vezetők nemzeti tanácsát vezeti) azt írta a minap egy blogbejegyzésben, hogy a jövőben egyáltalán nem biztos, hogy a nyomozók kimennek egy kirabolt lakás helyszínére.

Szerinte a rendőrséget érintő költségvetési megszorítások miatt át kell gondolni az egész szervezet munkáját; és így el tudja képzelni, hogy a betörések áldozatai szépen lefotózzák a bizonyítékokat, videófelvételt készítenek a helyszínről, és a korszerű technológia remek lehetőségeivel élve, eljuttatják azokat a hatóságoknak. Magyarul: átdobják e-mailben.

Most arról ne beszéljünk, hogy még Angliában sincs mindenkinek internet-hozzáférése, de azért érdemes belegondolni, hogy vajon ki van olyan idegállapotban a lakása feltörése után, hogy azonnal nekiáll fotókat és videókat készíteni. Persze olyan minőségben, hogy használhatóak legyenek. És úgy, hogy az önálló nyomozás minden fontos részletre kiterjed.

Na de felesleges innen, a biztonságos Magyarországról érvelnünk, mert Thornton egyik – szintén magas beosztású – kollégája azonnal nyilatkozott: Sir Bernard Hogan-Howe egy rádióműsorban bizarrnak nevezte az elképzelést, és megnyugtatta a közvéleményt, hogy a rendőrség a jövőben is minden egyes betörés után kiszáll a helyszínre.

(És ezt már csak zárójelben jegyezzük meg: a napokban derült ki, hogy – szintén a költségvetési megszorítások miatt – Leicestershire-ben egy ideig csak azon betöréseket vizsgálták ki kellő alapossággal, amelyek az utcák páros oldalán található ingatlanokat érintette.)

maudit.tumblr.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik