Light

Ismerjék meg a fickót, aki már mindenhol járt

Egyszer csak elfogytak az országok.

Gunnar Garfors még nincs 40 éves (de már van 39), viszont már bejárta az egész világot. Értsd: az egész világot, az összes országot.

A norvég fiatalember már kiskorában a családdal is sokat utazgatott, aztán rájött, hogy nem kellene felhagynia ezzel a szokásával. 2008-ban, 22 évesen már 85 országnál járt; és akkor öt évet adott magának, hogy meglegyen mind a 198. 2013-ban kipipálhatta az összes államot. (Az írás aktualitása, hogy nemrég jelent meg a világ számos pontján a könyve, amelyben megírta az élményeit.)

Már önmagában is őrült menő, hogy valaki ilyen fiatalon bejárta az egész bolygót (van másik!), de amitől különleges az egész történet, az az, hogy Gunnar nem egy milliomoscsemete, akinek semmi dolga nem akad, ellenkezőleg: van bejelentett állása.

Természetesen már sokan rákérdeztek erre az ellentmondásra (hogy akkor hogy a bánatba’ volt ideje minderre), Garfors szerint a világutazás és a munkahely nem zárja ki egymást, egyszerűen csak jól kell megszervezni a dolgokat. Ő például a norvég közmédia munkatársa; és az évek során mindig igyekezett úgy intézni, hogy hivatalos útjain eljusson olyan helyekre is, ahol korábban nem járt.

Néhány érdekesség az utakról: egyetlen nap alatt 19 európai országban járt; kalandozásai során volt, hogy majdnem megkéselték, túl van egy ételmérgezésen és egy kiutasításon.

Ami pedig a hobbi anyagi vonzatát illeti: szerinte a világutazás nem annyira költséges, mint azt sokan gondolják, hiszen – ha alaposan megtervezi az ember, és időben megrendeli – a fapados járatokkal fillérekért lehet repülni; szállásra pedig nem muszáj költeni, hiszen ott van például a kanapészörf (couchsurfing). Ha pedig sikerül mindenütt barátokra szert tenni, akkor rengeteg ebédmeghívás vagy ingyenes program is becsúszhat.


A kép forrása: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik