Light

Naptetkó – ne szálljon be az őrületbe

naptetkó1 (Array)
naptetkó1 (Array)

Fantasztikusan jópofa ötletnek tűnik, pedig nem az, sőt!

Emlékeznek még a Rendőrakadémia 5. egyik jelentére, amikor Nick úgy áll bosszút Harris bunkóságáért, hogy a naptejjel a „dork” (tulok) szót írja fel a tengerparton szunyókáló százados mellére, így mire Harris felébred, a bőre lesül, kivéve a felirat alatt?

Tizenöt évvel a film bemutatója után, az emberiség elért arra a szintre, hogy a divatot teremtett a szívatásból. Az idei nyár egyik legőrültebb trendje a #sunbunart, szó szerinti fordításban a „napégés-művészet”. 

Az emberek különböző mintában takarják le bőrük egy részét, majd a többit hagyják leégni, így egyfajta ideiglenes tetoválásokat alkotva. Elsőre talán jó ötletnek tűnik, pedig nagyon nem az.

 Kép: Instagram

„Borzalmas ötlet. A napégésnek több hatása is van: szeplőket, ráncosodást okoz, és nem mellesleg bőrrákot, különösen melanómát” – mondta el Dr. Barney Kenet, New York-i bőrgyógyászt, abc News-nak. Az orvos szerint a divathóbort már csak azért is különösen veszélyes, mert arra inspirálja az embereket, hogy minél hosszabb időt töltsenek a napon.

A naptetkó azok számára is veszélyes, akik inkább barnulnak, mint leégnek. Az UV sugárzás az ő testük szabadon hagyott felületein is károkat okoz, megváltoztatja a bőrük DNS-ét. Az orvosok azt tanácsolják, ha valaki mindenképpen szeretne valami naptetkóval villogni, próbálkozzon inkább önbarnító krémekkel megoldani.

Képek: Instagram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik