Light

Miért van óriási lehetőség a mobilfizetésben technológiailag?

mobil fizetés (Array)
mobil fizetés (Array)

A mobilfizetés technológiája új korszakot jelent a banki és mobilpiacon. Idővel kiválthatja a készpénzes fizetést is.

A bankkártyák, hűségkártyák használatának új korszakát jelentheti az érintés nélküli NFC (Near Field Communications) technológia megjelenése és elterjedése. Az eljárás egy vezeték nélküli adatátviteli technológia, amely különböző digitális készülékek, mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek, notebookok közötti adatátviteli kapcsolat létesítését oldja meg közeli, néhány centiméteres távolságból. Ezt a technológiát használja a PayPass és a PayWave is.

Ez az innováció képes digitális pénztárcává alakítani a mobiltelefont. Segítségével a mobilunkkal, érintés nélkül, csupán pár centiméteres távolságból biztonságosan fizethetünk, érvényesíthetjük hűségkártyáinkat vagy jegyünket. Növekszik a felhasználói élmény, és nem kell többé minden egyes kártyát pénztárcánkban hordani, hiszen az NFC chippel ellátott mobiltelefonok képesek mindezt kiváltani.

Felmerül a kérdés, mennyire biztonságos az okostelefonos fizetés? Nos, a hazai mobiltárcás fizetés technológiai háttere és a tranzakciók biztonsági védelme a MasterCard nemzetközi szabványain alapul. Tehát maga a tranzakció a hagyományos bankkártyás eljárásrend szerint bonyolódik le, illetve annak infrastruktúrájára épül, így nagyon magas, banki szintű biztonságot garantál. A további biztonság érdekében a MobilTárca alkalmazást általad megadott PIN kóddal védheted.

A mobilfizetés hazai piaca robbanásszerű növekedés előtt áll, hiszen használata gyors, egyszerű, és biztonságos. Már nemcsak az egyre bővülő elfogadóhelyeken fizethetsz mobillal (plázákban, hipermarketekben, könyvesboltokban), de a fontosabb hazai nyári fesztiválokon is használhatod a mobilod vásárlásra. A jövő egyértelműen a készpénzmentes fizetésé – Magyarországon is.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik