Light

Tanulhat még a magyaroktól a világ

mozgás éjszakája (Array)
mozgás éjszakája (Array)

A Mozgás éjszakája kapcsán beszélt erről Navracsics Tibor. Szerinte a Városligeti eseményhez hasonlót még sehol máshol nem rendeztek.

Az idén is 20 ezren látogattak ki a Mozgás Éjszakájára, a résztvevők összesen 30 millió kalóriát égettek el, csaknem 25 ezer kilométert futottak le és 100 ezer kilométert kerékpároztak a vasárnap hajnalban véget ért rendezvényen – közölte a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) az MTI-vel.

NEFI Egészségkommunikációs Központja által az idén másodszor megrendezett Mozgás Éjszakáján 3000-en futottak a Városliget körül és az Andrássy úton, 6500 bringás tekert el a Dunáig és vissza, 5000-en mozogtak együtt a zumba és a salsa ritmusára. 16 sportág állt rendelkezésre az este 9 órától hajnali 4-ig tartó ingyenes eseményen.

A rendezvény célja, hogy mindenki megtapasztalhassa: a mozgás nemcsak kiváló szórakozás, hanem igazi közösségteremtő időtöltés is, mozogni bárkinek, bárhol, bármikor érdemes, akár éjszaka is – olvasható a közleményben.

A Mozgás Éjszakáját Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg, Török Krisztinával, a NEFI főigazgatójával, valamint Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával közösen. Az esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt.

“Magyarország, Budapest és az a több mint tizenegyezer ember, aki jelezte részvételét a mozgás éjszakáján, példát mutat Európának” – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a rendezvény megnyitóján szombaton, a Hősök terén.

Szerinte a sport nemcsak szabadidőtöltésnek jó, hanem ahhoz is fontos hogy egészségesebben éljünk. “Ezt meg kell tanítani még Európának és a világnak, hiszen mi magyarok szerveztük meg először a Mozgás Éjszakáját. Ilyen rendezvény mint ez, nincs még egy a világban”.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, hogy a sportolókat a főiskola 147 hallgatója segítette.

Tavaly is csaknem húszezren sportoltak együtt a Hősök terén, a Városligetben, az Andrássy úton és a Felvonulási téren, ahol akkor tizenkét sportágat lehetett kipróbálni.

 Fotó: MTI

Idén az este 9 és hajnali 4 óra között zajló rendezvény keretében összesen 395 ezer négyzetméteren lehet futni, kerékpározni, salsázni vagy kipróbálni a zumbafitneszt, a sárkányhajózást, a kajak-kenut, különböző önvédelmi sportokat, de lehet nordic walkingozni, asztaliteniszezni, tollaslabdázni és jógázni is.

Az esemény a Dévától Budapestig tartó adománygyűjtő váltófutás résztvevőinek helyszínre érkezése után kezdődött, a váltóhoz a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 16 árvája is csatlakozott.

A Dévától Budapestig futva nevű jótékonysági kezdeményezéssel a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, a Böjte Csaba atya által segített árváknak gyűjtöttek.

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik