Light

Csendes gyilkos ölheti meg a gyereket strandolás után

úszó gyerek (Array)
úszó gyerek (Array)

A nyári melegben családok ezrei mennek a tavak, folyóvizek mellé vagy éppen strandokra kikapcsolódni. Sokan nem is gondolnak arra, hogy az önfeledt pancsolást követően a kisgyermekekre halálos veszély leselkedhet.

Az amerikai WCBS csatorna beszámolója szerint New York államban évente több tucat gyermek kerül a sürgősségire az úgynevezett “száraz fulladás” következtében. 

A tévének nyilatkozó sportorvos Dr. Lewis Maharam kifejtette: elég ha a kicsik egy pár teáskanál vizet félrenyelnek, és órákkal később megtörténhet a tragédia.

A száraz fulladás úgy következik be, hogy a gyermekek a medencében, vagy az élő vizekben játszanak, közben véletlenül kis mennyiségű víz jut a tüdejükbe. Lehet, hogy először kicsit köhögnek, de később úgy tűnik, minden rendben van. Pedig lehet, hogy nincs.

“A nap folyamán minden normálisan zajlik, aztán lefekszenek aludni és a szülő egyszer csak azt veszi észre, hogy köhögnek, fulladoznak vagy buborék jön a szájukból” – írta le a tüneteket Dr. Maharam.

A specialista szerint a tüdőbe jutott kismennyiségű víz irritálja a gyermekek tüdejét, amely folyadékot kezd kiválasztani. A kicsit tehát a saját tüdőváladéka ölheti meg.

Nagyon fontos, hogy már a korai tüneteket felsimerjék a szülők: ilyen a letargia, az ingerlékenység és a nehéz légzés – mondta a doktor.

A riport leszögezi: nem minden gyermek fogékony a száraz fulladásra, ezért nem kell megijedni egy kis félrenyelés miatt, de jobb óvatosnak lenni az azt követő órákban.

A csatorna által megérdezett úszásoktató Jim Hazen szerint nagyon fontos a megelőzés, mindenekelőtt az, hogy a gyermek minél hamarabb megtanuljon úszni. Ha jelentkeznek a súlyosabb tünetek hívni kell a mentőket, vagy azonnal az ügyeletre kell vinni a kicsit – tette hozzá.

Felnőttek esetében is előfordulhat száraz fulladás, de nagyon ritka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik