Light

Berobbant a hideg – a jóslat szerint vége a nyárnak

hideg, hűvös nyár, időjárás (Array)
hideg, hűvös nyár, időjárás (Array)

Kedden és szerdán az egész ország megtapasztalja a júniusi őszt. Bevált a jóslat, és valóban az idei lesz két évszázad leghidegebb nyara?

Május végén széltében-hosszában terjedt egy “francia szakemberekre” hivatkozó előrejelzés, miszerint a mostani lesz 1816, a nyár nélküli év óta a leghidegebb nyár. Hetven százalék esélyt adnak ennek. A hideg, nyirkos idő júniusban és júliusban Nyugat-Európát és a Kárpát-medencét is érinti, augusztusban aztán komoly viharok várhatók. Szeptemberben és októberben pedig csendes, napos, meleg lesz az idő.

Semmi alapja

Ma reggel Magyarország északi részének lakói alig tíz fokos hőmérsékletre, szélre és esőre ébredtek. Az elmúlt napokban sem volt gatyarepesztő meleg, a mai helyzet pedig tényleg azt mutatja, az időjósoknak igazuk volt. Pedig nem.

Ezért is helyénvaló ebben az esetben az időjós kifejezés, hisz ilyen hosszú távra csak jósolni, tippelni, hasra ütni lehet – mondta el a Hír24-nek Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. Kicsit komolyabbra fordítva a szót statisztikai adatok alapján és némi nyilvánosság reményében le lehet vezetni hasonlóan hangzatos elméleteket, de a statisztika és a fizika két külön dolog.

Ma mindenhol hűvös lesz

A számtalan, folyamatosan változó tényező alakította időjárást megalapozottan, tudományos módszerek alapján előre jelezni csak néhány napra lehet. Két-három napra még elég nagy a beválás esélye, ám ahogy előrébb tekintünk, úgy olvad a pontosság. Nem véletlen, hogy hét-tíz napos előrejelzésekkel komoly szakember nem foglalkozik, minden más csak játék a számokkal.

Ami biztos, a Kárpát-medence fölé érkezett hidegfront dél-délkelet felé haladva még a mai napon kitölti az ország feletti levegőt. E terjeszkedés eredménye az az érdekes helyzet, hogy Magyarország jól láthatóan “kettészakadt”: kedd délelőtt a front alatti területeken 14-16, míg az ország déli és keleti peremén 21-26 fokot mérhettünk. A front nyomában viszont délutánra itt is 15-20 fokra csökken a hőmérséklet.

Jön a kánikula

Egy-két napos, átmeneti lehűlésről van tehát szó, egyáltalán nem kirívó eset – summázza a szakember. Júniusban megszokott, hogy a melegebb periódusokat lehűlés, majd újabb hőség követi, és így lesz ez most is. A csütörtökön meginduló melegedést követően visszaáll az ilyenkor átlagos 25 fok körüli hőmérséklet.

Ma még úgy látszik, hogy a hétvégén újabb csapadékra számíthatunk, de lehűlés csak lokálisan, a záporok, zivatarok környezetében lesz. A jövő hét közepén pedig ismét 30-33 fok várható.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik