Light

A világ leghosszabb házi feladata a legjobb is egyben

Olasz tanár (Array)
Olasz tanár (Array)

Egy teljes oldalt megtöltő feladatlistát adott diákjainak egy olasz tanár. Mindenki odáig van tőle.

Egy teljes A4-es oldalt kitöltő, tizenöt oldalas, a nyári szünetre feladott házifeladat-lista minden diáknak horrorisztikusan hangzik – és hát azoknak a felnőtteknek is, akik még emlékeznek rá, milyen volt a negyven fokban a Kincskereső kisködmön felett görnyedni, vagy szeptember harmadikán, az első magyarórán döbbenni rá, hogy igen, volt házi feladat.

Cesare Catà, egy kis olasz városka tanárának házifeladat-listája is horrorisztikus, de csak annak, aki nem tud olaszul. Aki tud, az gyorsan rájöhet, hogy a papír kész költemény, a témában valaha látott leginkább szívhez szóló tanácsokat tartalmazza – az élethez általában, nem csak a nyárhoz, igaz, az évszak különös jelentőséggel bír. Catà, aki coelhós pátosszal, de meggyőzően beszélt munkamódszeréről és életéről a Huffington Postnak, elmondta: minden az olvasáson múlik, könyveket forgatni pedig a nyáron a legjobb. Őt legalábbis az olvasmányélmények kalauzolták végig a felnőtté váláson, segítettek neki a kalandokban, az iskolában, a szerelemben. Arról nem is beszélve, hogy az olvasás „a legjobb lázadás, amit csak művelhetsz”. Példaképe egyébként Robin Williams karaktere a Holt költők társaságából.

Íme a teljes lista fordítása:

1. Reggelenként néha sétálj egyet a tengerparton egyedül: nézd tükröződő napsugarakat és gondolj a legjobb dolgokra az életedben. Légy boldog.

2. Használd az együtt tanult új szavakat: ha több dolgot tudsz kifejezni, többet is tudsz gondolni, és minél többet gondolkodsz, annál szabadabb leszel.

3. Olvass, amennyit csak tudsz. Ne azért, mert kell. Hanem azért, mert a nyár kalandra, álmokra hív, olvasás közben pedig olyan leszel, mint a fecske, mikor repül. Olvass, mert olvasni a legjobb lázadás. (Hogy mit olvass? Keress meg!)

4. Kerüld el a helyzeteket, embereket, akiktől negatívnak, üresnek érzed magad. Keresd a lelkesítő helyzeteket, a téged gazdagító barátok társaságát, akik megértenek és értékelnek azért, aki vagy.

5. Ha szomorú vagy, vagy félsz, sebaj: a nyár, mint minden csodás dolog, összezavarhatja a lelked. Vezess naplót, így beszélj arról, mit érzel. (Szeptemberben, ha szeretnéd, felolvassuk közösen.)

6. Táncolj szégyentelenül. Táncparketten vagy egyedül a szobádban. A nyár egy nagy tánc, bűn lenne nem részt venni.

7. Legalább egyszer nézd végig a napkeltét. Maradj csendben és lélegezz. Hunyd le a szemed, légy hálás.

8. Sportolj sokat.

9. Ha találkozol valaki elbűvölővel, mondd el neki méltósággal, szerénységgel. Nem számít, ha nem érti meg: ekkor nem is ő való hozzád. Ha igen, 2015 nyara ragyogó lesz mindkettőtöknek. (Ha nem jön be, ugorj vissza a 8-as pontra.)

10. Nézd meg az év közben készített jegyzeteidet. Hasonlítsd össze, amit tanultál, azzal, ami történik veled.

11. Légy boldog, mint a napsugár, megszelídíthetetlen, mint a tenger.

12. Ne káromkodj. Légy jó modorú és kedves.

13. Nézz filmeket szívszorító beszélgetésekkel – ha lehet, angolul, hogy fejleszd nyelvtudásod, és gyakorold az álmodást. Ne hagyd abba a végefőcímnél: éld újra, ahogy telik a nyár!

14. Ragyogó napsütésben és forró éjjeleken álmodj, milyen lehet és lesz az életed. Nyáron sose add fel, tegyél meg mindent az álmaidért!

15. Légy jó!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik