Light

Most szépen, óvatosan tedd le a kávét a kezedből, kapaszkodj meg a szék karfájában, nehogy baj legyen a hirtelen izgalomtól, és azután olvasd csak el, ami következik!

Erdő (Array)
Erdő (Array)

Megnyílt a Zselici Csillagpark!

Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark, a 670 millió forintos beruházás keretében, uniós támogatással megvalósult turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki.

A központot építtető és működtető SEFAG Zrt. közleménye szerint a beruházás 9 munkahelyet teremtett, és a létszám a jövőben bővülhet.

A multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják, az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások lesznek.

A közlemény szerint a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak. Ennek érdekében az esővizet a locsolásra és az illemhelyiségek öblítésére használják, az ivóvizet fúrt kútból nyerik, a fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, és az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik.

A Dél-Dunántúlon mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő, és a magántulajdonosokkal közösen 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató SEFAG Zrt. az általa kezelt területen hozta létre a központot. A helyszín kiválasztását döntően befolyásolta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok jól láthatóak a környéken.

A Csillagpark közvetlen közelében korábban már megépült a kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshely és vendéglátási kapacitással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait.

A SEFAG Zrt. ökoturizmus területén végzett tevékenységét május közepén a Dél-Dunántúl turizmusáért díjjal ismerte el a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli marketing igazgatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik