Light

Négyes szivárványt fényképeztek New Yorkban

négyes szivárvány (szivárvány, )
négyes szivárvány (szivárvány, )

A rendkívül ritka természeti képződményről sokáig azt gondolták, nem is létezhet.

Hihetetlen és elsőre akár hamisnak is gondolható – mégis valóságos – fényképet tett közzé a Twitteren egy amerikai divatcég vezetője, aki munkába menet egy vasútállomáson készítette el az internetet felrobbantó felvételt. „Épp jött a vonatom, csak gyorsan előkaptam a telefonom, fényképeztem majd futottam a vonat után” – mondta el Amanada Curtis a helyi sajtónak.

Curtis akkor még nem tudta, hogy egy rendkívül ritka jelenséget sikerült lefényképeznie. Mint elmondta: „Csak annyit tudtam, hogy gyönyörű volt.” A fénykép Long Islanden készült, kedden, ahol több szivárványt, köztük dupla szivárványokat is sikerült lefotózniuk az embereknek.

 
Fotó:Ttwitter/AmandaCurtis 

Egy négyes szivárvány rendkívül ritka eseménynek számít – annyira ritkának, hogy sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán létezhet-e, és az első fényképes bizonyíték csak 2011-ben készült, Németországban. Raymond Lee professzor, a US Naval Academy kutatója, aki komoly szaktekintélynek számít a kérdésben elmondta: amit Curtis lefotózott valójában nem „igazi négyes szivárvány”, hanem kettő darab dupla szivárvány. 

Dupla szivárványok akkor alakulnak ki, amikor az esőcseppeken áthaladó napfény kétszer törik meg a cseppeken, és egy „főszivárvány”, valamint egy „másodlagos szivárvány” keletkezik. Ekkor az utóbbiban a színek fordítva jelennek meg. Négyszeres szivárványnál ugyanez történik, csak négyszer. A Curtis által készített fényképeken azonban csak két darab dupla szivárvány van – az egyik a közvetlen napfény hatására alakult ki, a második pedig egy nagy vízfelületről visszatükröződő napfény hatására. Ami egyébként szintén rendkívül ritkán alakul ki.

Ami egy szakértőnek persze nagy különbségnek számít, de mindenki más számára marad a lényeg: négy darab szivárvány jelent meg az égen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik