Light

Egy őrült és egy zsák Mentos egy kádnyi kólában

mentos-kola-kad(960x640).jpg (mentos, coca-cola, videó, )
mentos-kola-kad(960x640).jpg (mentos, coca-cola, videó, )

Kirobbanó videó: így néz ki a cukormentes kólás, mentolos cukorkás kísérlet legdurvább verziója.

Nem valószínű, hogy létezik olyan internetfelhasználó, aki ne látott még volna Mentos cukorkákkal beindított lájtkólagejzírt. A mutatvány egyszerű, mindig működik, ráadásul nagyon látványos, úgyhogy sokan kipróbálják, sőt, tovább is fejlesztik.

Az ötlet eredete sokkal régebbre nyúlik vissza a Youtube, meg szélessávú internet elterjedésénél: valamikor az 1980-as években kezdtek a gyerekek szénsavas üdítőkből gejzíreket csinálni, a közepükön lyukas Life Savers cukorkák bevetésével.

A képernyőn pedig Lee Marek, a chicagoi University of Illinois fiatal, és kissé őrült kémiaprofesszora mutatta be először a diétás kóla – mentos kísérletet, David Letterman éjszakai showjában 1999-ben. Majd hét évvel később, 2006 júniusában az EepyBird.com tudománynépszerűsítő weblapnak hála, lett a világ egyik legelső, internetes vírusvideója a mentosos kólagejzír.

Az azóta eltelt, lassan kilenc évben, önjelölt Öveges professzorok tömegeinek számtalan kísérlete járta be oda, és vissza a videómegosztókat. Még olyan hírességek is foglalkoztak a kísérlettel, mint Adam Savage és Jamie Hyneman, hivatásos mítoszirtók. A legfrissebb verzió egészen bizarr: egy fiatalember magasra emeli tétet: egy egész kádat tölt tele zérókólával, több kartonnyi Mentost szór bele, majd maga is belecsobban, de csak miután a testére celluxozott pár maréknyi cukorkát. Érdemes belepörgetni az epikus videóba: a lényeg 4.20 után kezdődik.

Egy évvel ezelőtt megjelent egy hasonló, csak kicsit nagyobb költségvetésből megalkotott és ennek megfelelően sokkal elegánsabb videó is, melyben az internet népe megismerhette a roppant stílusos Mentos-öltöny nevű férfiruhát.

De mi is történik pontosan? A Mentos cukorkák felületén lévő apró lyukak, valamit a bennük lévő zselatin, és gumiarábikum reakcióba lép az üdítőben található kálium-benzonáttal, szén dioxiddal, és az édesítő aszpartámmal (ezért működik a kísérlet sokkal jobban cukormentes, mint cukros üdítőkkel), és a folyadékban hihetetlenül gyors buborékképződés indul be. Bárhol is keveredjenek az összetevők. Az egyik legnépszerűbb verzióban, a bátor „kutatók” a szájukban indítják be a reakciót, de önöknek ezt semmiképpen sem ajánljuk. Ezért:

És ha ránk hallgatnak, a rakétás verziót sem próbálják ki otthon. Meg máshol sem. Ennek a lényege, hogy a miután a Mentosokat gyorsan a palackba szórtuk, azonnal rá kell tekerni a kupakot, kicsit összerázni, hogy minél nagyobb legyen a belső nyomás, majd a kupakjánál, lehetőleg minél messzebb a földhöz vágni a palackot, ami ezután rakétaként tör az ég felé. Sajnos nehéz az irányítás, ezért nagyon gyakran történik ilyesmi:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik