Light

Eltűntek a mellek a brit bulvárból

boobs aren't news (boobs aren't news)
boobs aren't news (boobs aren't news)

A kritikák hatására negyvenöt éves hagyományt zárt le a Sun című lap.

Több mint négy évtizedig volt biztos pont a brit Sun bulvárlap harmadik oldala azoknak, akik félmeztelen nőket akartak látni. A kritikák hatására azonban ettől a héttől kezdve véget ért a hagyomány – a lap vezetői úgy döntöttek, csendben megszüntetik a rovatot, ami miatt egyre többen tartották őket szexistának.

Azt egy idő után a lap is elismerte, hogy a csöcsrovat idejétmúlt. A szerkesztők úgy döntöttek, hogy csendben megválnak tőle, de nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy visszahozzák, ha drámai csökkenés mutatkozna emiatt az eladásokban. A lap ír kiadása már 2013-ban megszüntette a rovatot, főszerkesztője a kulturális különbségekre hivatkozott.

A lap tulajdonosa, Rupert Murdoch médiamágnás tavaly ősszel már beszélt arról, hogy divatjamúlt a félmeztelen nők mutogatása. Az interneten arról kérdezte az olvasókat, hogy nem találnák-e vonzóbbnak, ha gyönyörű fiatal nőket divatos ruhákban mutatnának. Bírálta ugyanakkor a feministákat, szerinte ők úgy keltek ki a harmadik oldal ellen, hogy soha nem is vették a lapot.

Az elmúlt években harminc brit egyetem indított kampányt: a campusokon beszüntették a Sun árusítását, sőt egy parlamenti képviselő „Soha többet harmadik oldalt” feliratú pólóban jelent meg egy ülésen.

Miközben a tiltakozók a szexizmus felett aratott győzelmet ünnepelték, a lap kedden fehérneműs lányokkal jelent meg a harmadik oldalon, amit a bírálók meglehetősen mérsékelt sikernek minősítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik