Light

A jeges víz smafu, a folyékony nitrogén a menő

A jég kifejezetten melegnek számít ahhoz a -196 celsius fokos folyadékhoz képest, amivel az egyetemista nyakon öntötte magát.

Az első és a legfontosabb, hogy ezt senki nem próbája ki otthon, hangsúlyozza Muhammad Qureshi, kanadai vegyészhallgató, mielőtt nyakon önti magát -196 celsius fokos, folyékony nitrogénnel. A kísérlet tényleg veszélyes, annak ellenére, hogy egy Leidenfrost-tünemény nevű fizikai jelenség megakadályozza, hogy a fiú fagyási sérüléseket szenvedjen.

A jelenséget 1756-ban írta le először, Johann Gottlob Leidenfrost német tudós. A lényege, hogy ha egy folyadékot nagyon hirtelen helyezünk a forráspontjánál jóval melegebb hőmérsékletű közegbe, akkor a felületén egy páraréteg képződik, amelyik hőszigetelőként funkcionál. Ezért van az, hogy egy vízcsepp hosszú ideig „táncol” a forró főzőlapon, mielőtt elpárolog, és ezért van az is, hogy Qureshi nyakon öntheti magát folyékony nitrogénnel. 

Muhammad Qureshi egyébként számos érdekes kísérletet végzett már el, melyeket a NurdRage című Youtube csatornáján nézhetnek meg, ha IDE kattintanak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik