Light

A jeges víz smafu, a folyékony nitrogén a menő

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

újságíró. 2014. 09. 02. 13:13

A jég kifejezetten melegnek számít ahhoz a -196 celsius fokos folyadékhoz képest, amivel az egyetemista nyakon öntötte magát.

Az első és a legfontosabb, hogy ezt senki nem próbája ki otthon, hangsúlyozza Muhammad Qureshi, kanadai vegyészhallgató, mielőtt nyakon önti magát -196 celsius fokos, folyékony nitrogénnel. A kísérlet tényleg veszélyes, annak ellenére, hogy egy Leidenfrost-tünemény nevű fizikai jelenség megakadályozza, hogy a fiú fagyási sérüléseket szenvedjen.

A jelenséget 1756-ban írta le először, Johann Gottlob Leidenfrost német tudós. A lényege, hogy ha egy folyadékot nagyon hirtelen helyezünk a forráspontjánál jóval melegebb hőmérsékletű közegbe, akkor a felületén egy páraréteg képződik, amelyik hőszigetelőként funkcionál. Ezért van az, hogy egy vízcsepp hosszú ideig „táncol” a forró főzőlapon, mielőtt elpárolog, és ezért van az is, hogy Qureshi nyakon öntheti magát folyékony nitrogénnel. 

Muhammad Qureshi egyébként számos érdekes kísérletet végzett már el, melyeket a NurdRage című Youtube csatornáján nézhetnek meg, ha IDE kattintanak. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.