Light

Itt a tökéletes hírolvasó robot – videó

Bemondó, akinek a „Mit sütsz, kis szűcs" sem jelenthet akadályt.

Vajon van-e félnivalója a bemondóknak? Ez a kérdés foglalkoztatja a világsajtó egy részét, miután Japánban élethű hírolvasó robotot mutattak be a minap.

Kodomoroid (nevét a japán kodomo/gyerek és az android szavakból alkották) nyelvbotlás nélkül képes felolvasni az írott szöveget, legyen az akár moszkvicsslusszkulcs-erősségű nyelvtörő vagy végtelenül unalmas gazdasági elemzés. A robot – bár bubifrizurás csaj külsejét kapta tervezőjétől – akár öblös férfihangon is be tudja mondani a belediktált írott szöveget; de emellett csilingelő kislánybeszédet (és még sok más orgánumot) is képes produkálni.

Egy tokiói kiállításon Kodomoroid mellett bemutatkozott a még élethűbb Otonaroid, valamint a bizarr külsejű, de komoly tudású – és ölelésre is hajlandó – Telenoid.

Most persze jöhetnénk azzal, hogy mi a francnak gyártanak ölelésre képes robotot. Meg hogy azért még messze nem tökéletes a technológia – a hang és a szájmozgás néha legalább annyira nincs szinkronban, mint a régi Rambo-videókazettákon.

A kutatók elmondása szerint a bemutatott andrioidok arra (is) tökéletesen alkalmasak lesznek, hogy az ember-robot interakciót; a köztünk levő különbségeket és hasonlóságokat remekül lehet majd tanulmányozni rajtuk keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik