Light

Tíz emelet magas legótorony

A több mint félmillió darab legótéglából álló építményt egész nyáron építették amerikai iskolások.

Prága szomorkodhat. Már nem az övék a világ legmagasabb legótornyának a rekordja. A majdnem egy éve felállított rekordot (32,5 méter) ugyanis két méterrel megdöntötték amerikai iskolások, a delaware-i Wilmingtonban. A Red Clay nevű iskolakörzetben felállított torony építésében a körzet mind a 32 iskolájából dolgoztak a diákok, akik több mint ötszázezer darab téglából építették fel a majdnem egy tonnát nyomó építményt.

34,5 méter magas a világ legmagasabb legótornya
Fotó: Delaware Online

A diákok egész nyáron dolgoztak az építésen. Az iskolások csak kis részeket állítottak össze, majd végül pár nap alatt rakták össze azokból a tornyot profi szakemberek, egy daru segítségével. Az utolsó darabot az iskolakörzet vezetője rakta a helyére, majd a Guinness Rekordok Könyve képviselője hitelesítette is a rekordot.

A szabályok szerint a toronynak szabadon kell állnia, azaz nem lehet kifeszítve. A toronynál látható kábelek egy belső fémvázat tartanak, amelyet csak a biztonság kedvéért helyeztek el – maga a torony nem támaszkodik rá – írta a Delaware Online, ahol egy videót is meg tudnak nézni az építményről.

A szervezők különösen büszkék arra, hogy a rekordot egy iskolakörzet döntötte meg, míg korábban csak egész városok, országok vagy maga a Lego cég épített világrekordnak számító tornyot a kis műanyag téglákból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik