Light

Zombikat és rezsiűzőket a parlamentbe!

Ha elege van a politikából, most örülni fog! A Mental Floss segítségével összegyűjtöttük a világ leghülyébb nevű és valószínűleg legfurább politikai programját kínáló pártjait. Van köztük, amelyik az akasztásért, a sörért, az élőhalottakért vagy épp, amelyik a rendőrség teljes eltörléséért küzd. Ön kit szavazna be a parlamentbe?

Sörimádók Pártja

Ha azt gondolják, hogy a sörimádás, mint politikai program csak egy vicc, akkor tévednek. A lengyelországi Sörimádók Pártja a kommunista éra utáni első szabad választásokon, 1991-ben 16 helyet szerzett meg a szejmben.

A lengyel országgyűlés alsóházába bekerülő párt később két részre szakadt: a Nagy Sörre és a Kis Sörre. Előbbi komolyabban is belefolyt a politikába és átkeresztelte magát Lengyel Gazdasági Programmá.

Az eredeti sörös párt alapítója Janusz Rewiński hitvallása szerint a folyékony kenyér nem barna vagy világos, hanem finom.


Jobbról a második a pártalapító (Forrás: Wikimedia)

A Lelkiismeretes Munka – Félénk Alapfogalmak Uniója

Egy dán komikus, Jacob Haugaard 1979-ben alapította pártját poénból, aztán maga is elcsodálkozott, amikor 1994-ben a Lelkiismeretes Munka – Félénk Alapfogalmak Uniója képviselőjeként bejutott a Folketingbe.

Annak ellenére, hogy az Unió extrém kampányígéreteivel együtt került be a dán parlamentbe – egyik legötletesebb kezdeményezésük, hogy elérjék, minél több reneszánsz bútor legyen az IKEA-ban –, Haugaard komolyan vette a politikusi munkát, és nem egyszer ő volt a mérleg nyelve a törvényhozásban.

Munkássága során azért sikerült három igen fura dolgot is elérnie: hogy legyen Nutella is a katonák ellátmányában, hogy több kenyérdarabkát kapjanak a parkokban élő kacsák és, hogy az Aarhus nevű parkban legyen egy nyilvános vécé.


Nutelláért és kacsákért küzdött a pártalapító (Forrás: bt.dk)

A Rinocérosz Párt

Az 1960-as években létrejött kanadai párt alapítói a rinocérosz után nevezték el magukat, mert szerintük a politikusok is olyanok, mint az orrszarvúak, tehát „vastagbőrűek, lassan mozognak, nem túl okosak, de gyorsan tudnak futni, ha veszélybe kerülnek”.

Egy mérsékelt karrier után a Rinocérosz Párt 2007-ben tért vissza a politikában, vezetőjük akkor a hivatásos őrült Brian Salmi volt, aki néha Sötét Bohóc Lordnak vagy épp Godzillának nevezte magát, de aztán legálisan megváltoztatta a nevét Sátánra.

Sátán Rinocérosz Pártja kampányígéretei között szerepelt Kanada átnevezése, az egyik montreali utca bowling pályává alakítása és a kanadai tél betiltása.

Rinocérosz-hirdetés 1984-ből

Anarchista Pogó Párt

Két német punk 1981-ben arra az elhatározásra jutott, hogy mivel nincs elég politikai párt, amit hardcore táncokról neveztek el, így alapítanak egyet. Létre is jött az Anarchista Pogó Párt, aminek mottója a következő volt: „Inni, inni, minden vagy csak inni”.

Az anarchista pogósok szerették volna megszüntetni a német rendőrséget, nyugdíjkori ellátás helyett bevezetni a fiatalkori ellátást, és Németország totális „újraelostobásítását”.

Először 1998-ban, majd 2005-ben indultak a szövetségi választásokon, nem sok sikerrel.

A pogósok választási hirdetése

A Kopaszok Pártja

A lengyel demokrácia egyik komoly hiányosságának is nevezhetjük azt a tényt, hogy a Kopaszok Pártja nem szerepelt gyakorlatilag sehogy az 1993-as lengyel választásokon. Pedig a szervezet igazán emelkedett dolgokért küzd: például, hogy a társadalom ne diszkriminálja a kopaszokat, illetve, hogy a kopasz, lengyel királyok portréin fessenek hajat a tarfejű fejedelmekre.

A pártvezető, Leszek Mazan egyébként egy enyhe kopasz-felsőbbrendűségben szenved. Szerinte az, aki kopasz, okosabb, mint akinek van haja, a kopaszság ugyanis az agysejtek eredményesebb működésének a következménye.


Mazan tényleg kopasz (Forrás: youtube)

Polgárok az Élőhalottak Jogaiért és Egyenlőségéért

Ismét az angolok. A fent nevezettpárt parlamentbe kerülése esetén masszív programot indított volna a zombik reintegrációja érdekében, engedélyezték volna az élőhalottak és az élők közötti házasságkötést, és kényelmesebbé tették volna a brit temetőket.

A Polgárok az Élőhalottak Jogaiért és Egyenlőségéért pártnak egy komoly támogatója is volt: a Dead Rising nevű zombis videojáték forgalmazója, a Capcom. 2010-ben a brit parlament előtt 50 fős zombidemonstrációt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a pártra (vagy azért, hogy reklámot csináljanak a nemsokára megjelenő játékukra).

A Polgárok az Élőhalottak Jogaiért és Egyenlőségéért vezetőjét, Harry Cole-t még a választásokon való gyenge szereplés sem szontyolította el – az Independentnek a voksolás után azt mondta: „Négy választókerület közül csak az egyikben értünk be utolsónak. Ebből is látszik, hogy programunk elég vonzó.”


A zombik egyenlőségéért tüntettek (Fotó: Flickr)

Miss Nagy-Britannia Párt

Még egy brit párt, amelyik kevésbé lett sikeres a szigetországbeli választások idején. Pedig nem is indult rosszul. A Miss Nagy-Britannia Pártot azért hozták létre, hogy a politikát szexibbé tegyék. Alapítója a brit Fásy Ádám, azaz Robert de Keyser, a Miss Nagy-Britannia szépségverseny egykori elnöke volt.

A 2008-as választásokon a szép és szőke exszépségkirálynő, Gemma Garrettet indította elnökjelöltként. Garrett kisasszony, mint azt az egyik helyi újságnak kifejtette, a politikához ugyan nem nagyon értett, de az emberekhez igen. A brit választóknak azonban ez nem volt elég.


Emberekhez ért, nem a politikához (Fotó: gemmagarrett.com)

A Várbörtön, Halál és Adó Pártja

A furanevű brit párt két képviselője 2005-ben indult az angliai választásokon. Programjuk szerint szerették volna lerohanni és annektálni Franciaországot, az adókat 90 százalékra emelni és visszahozni az akasztást, mint büntetési formát, de „csak kisebb kihágások esetére, mint például a graffitizés vagy a szemetelés”. A nagyobb bűneseteket, mint például a gyilkosságot vagy az „SMS-beli rövidítések nem megfelelő használatát” kibelezéssel büntették volna.

A London Dungeon ihlette a pártot (Forrás: thedungeons.com)

Kétfarkú Kutya Párt

A Mental Floss hülyenevű politikai szervezetek listáján a Kétfarkú Kutya Párt is szerepel, amelynek tudvalevőleg legfőbb programpontjai az örök élet és az ingyen sör.

A párt már készül a magyarországi választásokra, nemrég egy felkészítő, egészen pontosan alkotótábort tartottak, ahol többek közt rezsiűzés is volt:

Olvasói sztorik