Light

Így butítanak a vallási iskolák

Villámgyorsan terjed a neten egy amerikai keresztény iskola „tudományos” tesztje, amelyben a tudománytalan válaszok a helyesek.

Elsőre azt gondolná az ember, hogy ez biztosan csak átverés, ilyen nem történhet meg. A kamu hírek és hamis internetes pletykák leleplezésével foglalkozó Snopes.com cikke szerint azonban az alábbi fényképeken látható írásbeli dolgozat igenis komoly.

A tesztet „hibátlanul” kitöltő negyedik osztályos diák a lehető legmagasabb, „A+” – a magyar rendszerben csillagos ötösnek megfelelő – osztályzatot kapta a dolgozatra. A helyes válaszok szerint nem igaz, hogy a Föld több milliárd éves, és az sem, hogy a dinoszauruszok több millió éve éltek. A dinoszauruszokat Isten a hatodik napon teremtette, és igaz, hogy az emberek és a dinoszauruszok egyszerre éltek a Földön.

A „Világmindenség Történelemkönyve” természetesen a Biblia. A dinoszauruszok átlagos nagysága pedig akkora, mint egy bárányé. Talán a „legszebb” pedig az utolsó kérdés, amellyel arra tanítja az iskola a diákokat, hogy miként tudják leszerelni azokat, akik azt mondják, a Föld több milliárd éves. A helyes válasz a kérdésre: „Ott voltál?”

A teszt első oldalát a Reddit egyik ateista fórumára rakta ki először az egyik felhasználó, aki azt állította, hogy egyik barátja gyereke vitte haza, és náluk fényképezte le. A kérdéses iskoláról csak annyit árult el, hogy Dél-Karolina államban van, és egy vallásos magániskola. Néhány nappal a fénykép terjedése után jelentkezett a tesztet kitöltő gyerek apja a Snopesnál, megerősítve a lapnak, hogy a teszt nem kamu.

Az apa elmondása szerint azután figyelt fel arra, hogy mit tanítanak az iskolában a tudomány címszó alatt, amikor tízéves kislányával együtt hallottak egy dinós kiállításról szóló reklámot a rádióban, amiben kijelentették: a dinoszauruszok 65 millió év után visszatértek. Erre a kislány közölte, hogy a dinók mindössze négyezer éve éltek a Földön. Amikor pedig az apa ezt kijavította, a kislány azzal vágott vissza, hogy „ott voltál?”

A fényképeken is látható tesztet másnap kapta kézhez az apa, aki nagyon ledöbbent, amikor meglátta. És elküldte a Snopesnak a teszt második oldalát is. Egyben közölte, hogy bár a kérdéses suliban van, amit jól tanítanak, jövőre már nem oda fog járni a lánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik