Light

„Megeszi” a felhőkarcolót a felső emelet

Épületrombolás még soha nem volt ennyire elegáns.

A városok tisztaságára már-már paranoiásan ügyelő japánok már eddig is képesek voltak úgy felépíteni egy hatalmas felhőkarcolót, hogy a közvetlenül az építkezés mellett lévő járdát nem hogy nem kell lezárni, de még csak koszos sem lett. Most már azonban már a mindenhol máshol hatalmas kosszal és zajjal (és veszélyes robbantásokkal) járó épületbontást is meg tudják úgy oldani, hogy az épület környéke ne ússzon portengerben.

Az új módszerrel dolgozva a külső szemlélő csak annyit lát, hogy az épület felső emeletei szép lassan felzabálják az alsóbb szinteket. A megoldás lényege, hogy az épület tetejét hidraulikus emelőkkel támasztják alá, a munkások az alatta lévő zárt térben elbontják a felső emeletet, majd a tetőt lejjebb eresztik, és jöhet a következő emelet.

A technikát először az alábbi felvételen látható Akaszaka Hotel lerombolásához használták. Illetve helyesebb lenne épületbontást mondani, hiszen ez minden, csak nem rombolás.

 

Aki kiváncsi, hogy mi történik a felhőkarcolót evő felső emelet belső részében, az alábbi, japán nyelvű tévés riportból bepillantást nyerhet az ott folyó munkába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik