Light

Öngyilkosság sajtótájékoztatón

Öngyilkosságot kísérelt meg lőfegyverével hétfőn egy lengyel katonai ügyész egy sajtótájékoztatón, amelyen visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a katonai ügyészség jogellenesen figyeltetett meg újságírókat.

Mikolaj Przybyl ezredest kórházba szállították, sikerült eszméletre téríteni, és az orvosok szerint már túl van az életveszélyen.

A sajtókonferenciáján az ezredes, a poznani katonai ügyészség helyettes vezetője felindult volt. Felolvasott egy nyilatkozatot, ezután felkérte az újságírókat, hogy hagyják el a termet, majd pisztolyát önmaga ellen fordította.

Kétségbeesett tettének előzménye: a poznani katonai ügyészség vizsgálatot kezdett szolgálati titok megsértése miatt, mivel a 2010 májusi szmolenszki légi katasztrófa okait feltáró bizottság megállapításainak a részletei sorra kiszivárogtak a sajtóhoz. Az oroszországi szerencsétlenségben életét vesztette Lech Kaczynski lengyel elnök és sok más vezető lengyel politikus is.

A lengyel főállamügyész jogsértőnek minősítette, hogy a katonai ügyészség követelte a mobilszolgáltatóktól, tegyék számára hozzáférhetővé az üggyel foglalkozó újságírók és a szmolenszki tragédiát kivizsgáló bizottság tagjainak szöveges üzeneteit, illetve mobilszámláikat.

Mikolaj Przybyl ezredes viszont a sajtótájékoztatón – sikertelen öngyilkossági kísérlete előtt – azt hangoztatta, hogy alaptalanul támadják a katonai ügyészséget, a gáncsoskodások akadályozzák a munkáját, az eljárásra szükség volt, mivel a titkos információk kiszivárogtatása hátráltatta a lengyel-orosz együttműködést a kérdésben.

A lengyel média tavaly decemberben értesült arról, hogy a poznani katonai ügyészség újságírók szöveges üzeneteinek kiadását kérte a mobiltelefon-szolgáltatóktól. Przybyl hangsúlyozta, hogy nem jutottak hozzá a kért anyagokhoz.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök megdöbbenésének adott hangot az eset kapcsán, és a belföldi titkosszolgálatot (BBN) bízta meg az ügy tisztázásával. Jacek Cichocki belügyminiszter az eset gyors és alapos feltárását ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik