Light

Gyorsabb és eszesebb robot a Hondától

Oda-vissza rohangál, ha kell, egy lábon ugrál, sőt még italt is tölt. Mint egy igazi ember! Vagy mégsem?

Japán mindig az élen járt a mesterséges intelligencia fejlesztésében, amelynek egyik legékesebb példája az autó- és motorgyártásban a világ élbolyába tartozó Honda ASIMO elnevezésű droidja. (A témáról az összefoglaló itt olvasható.)

Az emberszabású gép negyedszázada öltött testet először, bár akkor még úgy nézett ki, mintha a gyártósort tömörítették volna egy kisebb fémtestbe.

Az érdeklődés szélesebb körű felkeltése úgy 2000 környékére datálható, amikorra a fehér “bádoglény” képes lett hangok és arcok felismerésére, megkülönböztetésére. Ezek után a szakemberek jobban rámentek a mozgáskoordináció javítására, valamint az önálló navigáció fejlesztésére.

A legfrissebb bejelentések szerint mára már viselkedésszabályzóval szerelték fel, ami azt jelenti, hogy teljesen autonómmá vált, nem kell már operátornak irányítgatnia, kontrollálni mozgását. ASIMO sokkal gyorsabbá vált, bonyolult, de ugyanakkor kifinomult műveletek egész sorozatát képes elvégezni, hála az elmúlt huszonöt év kitartó munkájának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik