Light

Horror nagymesterei

Zombik, hullák mindenütt.

A CGI egyértelmű térhódításával a filmipar szakemberei közül sokan úgy vélték, hogy háttérbe szorulnak az animatronikus bábok és robotok.

Ezután a remek mondat után egy kis magyarázat, hogy mégis mi micsoda…

Szóval a CGI (Computer-Generated Imagery) szó szerint számítógéppel generált képet jelent, vagyis mindazt amit speciális számítógépes trükknek nevezhetünk.

Animatronika – a speciális effektek mechanikus vállfája, melynek során kézi, vagy elektronikus vezérléssel irányítanak élethű bábokat.

A filmiparban valóban úgy néz ki, hogy a CGI kiszorítja az animatronikát, azonban a valóság egy kicsit más, mivel sokszor nem elég nagy a költségvetés az adott filmnél a számítógépes effektekre, illetve az animatronikus bábok sokszor élethűbbek mint amit a CGI-vel elő lehet állítani.

A mechanikusan vezérelt bábuk nagymesterei közé tartozik a dél-afrikai The Creature Shop is, akik a horror és a fantasy világában is otthonosan mozognak. Munkáik között megtalálhatóak vadállatok, zombik, hullák de akár földönkívüliek is. Olyan filmekben működtek közre, mint a 3 Oscar- és 3 Golden Globe-díjra jelölt Hotel Ruanda, vagy a hatalmas sikert arató District 9 (melynek az átlagnál alacsonyabb költségvetéshez is hozzájárultak).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik