Light

Helikopter-robotok pingpongoznak

Ne má'...

Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich. Könnyen megjegyezhető és valószínű még hallunk felőlük. Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola – magyarul leginkább így hangzik annak a felsőoktatási intézménynek a neve, amely laboratóriumában az alábbi videót prezentálták.

Évek óta foglalkoznak olyan légi robotokkal, amelyek könnyen változtatnak helyet, kis térben is jól és precízen mozognak, és valószínű idővel általánosan munkavégzésre is alkalmasak lesznek.

Így az úgynevezett quadrocopterrekel (négy propelleres helikopter) is kísérletezgetnek, melyek távvezérelt alaptípusai ma már minden magára is adó repülőmodell-üzletben beszerezhetőek. A zürichi főiskola ufója azonban fényévekkel többet tud, mint egy mezei légi bemutató a nappaliban, ahol legfeljebb a család dob egy hátast, ha Petike beröffenti a készüléket.

Vagyis önállóan, emberi navigáció nélkül képes repülni, környezete határait felismerve. Illetve már nemcsak repülni, de akár pingpongozni is. Nemcsak egymagában, hanem hasonló felépítésű társa segítségével egymásnak passzolgatva a labdát.

Ráadásként egy kis zongorázás…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik