Mexikó nemzeti itala, az ország első számú expportcikke (bár a drogleszámolásokkal kapcsolatos bűncselekmények az utóbbi időben mintha jelentősebb kiviteli cikknek számítottak volna…) a tequila.
A kék agávé (Agave tequilana) párlatából készült 38-46 százalékos alkoholtartalmú ital a nevét Jalisco állam Tequila településéről kapta.
Szertartásos, kísérőkkel (só, lime, vagy citrom) elterjedt változatát kizárólag Mexikón kívül fogyasztják, a közép-amerikai országban ebben a formában nem szokás az italt szervírozni.
Szertartásos fogyasztása a következő képpen zajlik; a kézre sót szórnak, lenyalják, felhörpintik a tequilát, majd a limeba/citromba harapnak.
Előkerülhet a sót helyettesítve a fahéj, illetve a déligyümölcsként a narancs.
Mai videónkban egy klasszikus szertartás következik, egy kissé felcserélve a menüpontokat…