Light

Írófejedelem gyerekcipőben

Adora Svitak nem szimplán könyvmoly! 7 évesen jelent meg első könyve, és azóta nem csak ír, tanít is!

„Utálok olvasni! Nem akarok írni, annyira unalmas!” Manapság a gyerekek nem olvasnak, és híján vannak az íráskészségnek is. Adora Svitak másként gondolja: „Az olvasás és az írás az életem!” Abban bízik, hogy sikere inspirálja majd a gyerekeket, és talán felkelti érdeklődésüket az olvasás és írás iránt.

Az amerikai kislány már 2 és fél évesen olvasott és le tudott írni egyszerűbb szavakat, 3 és fél évesen olvasta el az első könyvet, 4 évesen kezdett történeteket írni, 6 pedig évesen már számítógépbe írta novelláit. 7 évesen szerepelt a Good Morning America című műsorban, és ekkor jelent meg a kreatív írásról szóló Flying Fingers című első könyve.

Adora 2-3 könyvet „fogyaszt” naponta. Kedvencei közé tartozik természetesen a Harry Potter sorozat. Emellett ír is, nem is akármilyen tempóban: percenként 70 szót képes begépelni. Mivel kiábrándítónak tartja, ahogy a lányokat ábrázolják a regényekben, saját főhőseit erősnek, intelligensnek, szexinek álmodja és írja meg.

Álma, hogy újságíró, történész, humanitárius aktivista, igazgató, archeológus, tanár, színésznő, esetleg egy beszélgetős műsor házigazdája legyen. Idővel természetesen szeretné megkapni a Nobel Békedíjat. A hírnév önmagában nem vonzza – édesanyja szerint filozófikus alkat -, de tudja, hogy celeb-státusza segít eljuttatni az üzenetet , ami így foglalható össze: a tudás és a tanulás a siker kulcsa.

Saját weboldalán gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szívesen ad tanácsot az írásról, blogot ír, sőt, workshopokat is tart alkalmanként, hol általános iskolai könyvtárakban, hol egyetemeken.

Ajánlott linkek:

Adora Svitak hivatalos weboldala
Beszélgetés Adorával a CNN-en

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik