Kultúra

Locarnóban versenyez Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont

Mozinet
Mozinet
A Nemzeti Filmintézet támogatása nélkül készült film iskolai környezetben játszódik.

A nagy presztízsű, A-kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyprogramjának Concorso Cineasti del Presente szekciójába beválogatták Szimler Bálint alkotását, a független produkcióként megvalósult Fekete pontot. A szekcióban első- és másodfilmes feltörekvő, tehetséges alkotók munkái láthatóak – írja közleményében a filmet forgalmazó Mozinet.

Nagyon megható volt, mert egyszerre több nagy filmfesztivál is komolyan érdeklődött a Fekete pont iránt. Végül nekünk kellett eldönteni, hogy a locarnói meghívást fogadjuk el

– mondta Szimler Bálint rendező, aki a Cannes-ban debütált Itt vagyok című rövidfilmje, és a kultikus státuszba került Balaton Method után most készítette el első fikciós nagyjátékfilmjét. A filmben a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek.

A közleményben felidézik, hogy a helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő Fekete pont operatőre Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története) volt. Szimler szerint a független film „nagy filmszakmai összefogásban jöhetett csak létre, rengeteg producer támogatásával, és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen, vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.”

A svájci seregszemlén az elmúlt évtizedben olyan magyar alkotások mutatkozhattak be nemzetközi közönség előtt, mint például a Ruben Brandt, a gyűjtő (r.: Milorad Krstić) és a Könnyű leckék (r.: Zurbó Dorottya). Az évek során itt debütált a magyar filmtörténet több megkerülhetetlenné vált alkotása, mint például Enyedi Ildikó Simon mágus és Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7-17. között rendezik meg. A Fekete pont a fesztivált követően a magyar mozikban is látható lesz.

A magyar független filmezés helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk év elején, ebben Szimler Bálintot is megszólaltattuk arról, mi inspirálta a Fekete pont ötletét, és milyen perspektívák állnak azon alkotók előtt, akik számottevő állami támogatás nélkül forgatnak filmet Magyarországon.

Kapcsolódó
„Ez nem egy új rendszer, ez egy menekülő útvonal” – ilyen lesz a magyar független film 2024-ben
A 2024-es év izgalmasnak ígérkezik független filmes szempontból, igyekeztünk kitérni minél több újdonságra, Fliegauf Bence és Szimler Bálint pedig hosszabban is mesélt az idén debütáló filmjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik