Kultúra

Ungváry: Ezer év közös történelme ellenére csak román nyelvű a kolozsvári Történelmi Múzeum tárlata

ChristianChirita / Wikimedia Commons
ChristianChirita / Wikimedia Commons
A Kolozsvár történetét bemutató kiállítást szerette volna megnézni.

Meglepő posztot tett közzé a Facebookon kedden Ungváry Krisztián: a történész rövid írásában megjegyzi, hogy Kolozsváron járva betért a Történelmi Múzeumba, ahol meglepve tapasztalta, hogy a város történetét bemutató kiállítást igen kevés magyar turista fogja érteni.

A problémát az okozza, hogy a feliratok egyedül román nyelven olvashatók:

Nem értem ezt a kicsinyességet. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen gyönyörű városban eleve alap kellene hogy legyen legalább az angol feliratozás, ha már a magyar gondot okoz.
A személyzet sem angolul, sem magyarul nem tud – egyébként nagyon kedvesek. Furcsa hogy egí ilyen helyen nem feltétel az idegen nyelvtudás – bár egy szempontból logikus

– írja.

A kommentelők közül többen is rámutattak más, magyar történelmi emlékként számon tartott helyek felkészültségére: egyikük arról írt, hogy Árva várában angol, francia és japán nyelvű idegenvezetés közül lehetett választani, egy másik olvasó pedig a Felvidéken szembesült hasonlóval, bár Fülek várában kapott magyar nyelvű tájékoztatót.

Kolozsvár népességének a 2021-es népszámlálási eredmények szerint egyébként közel 12 százaléka, 33 603 lakosa vallotta magát magyarnak.

A teljes poszt itt olvasható, illetve lapozható végig:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik