Kultúra

Életműdíjat kap az Akadémiától Quincy Jones, a legjobb eredeti dal kategória első afroamerikai Oscar-jelöltje

Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Emma McIntyre / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Quincy Jones, Richard Curtis, Juliet Taylor és a James Bond-filmek producerei kapják meg novemberben az amerikai filmakadémia kormányzói testületének díjait – írja az MTI.

A filmakadémia szerdán kiadott közleményében felidézte, hogy Quincy Jonest, akinek nevéhez olyan filmek fűződtek, mint A szökés, a Hidegvérrel vagy a Bíborszín, az elmúlt 55 évben hétszer jelölték Oscar-díjra, köztük az eredeti filmzene, betétdal, de még a legjobb film kategóriában is, ám most először kapja meg az arany szobrocskát: a tiszteletbeli Oscart filmes életművéért. Nemcsak a legjobb eredeti dal és a legjobb filmzene kategóriában volt ő az első afroamerikai jelölt, de azok között a producerek között is, akiknek filmje a legjobb film kategóriában versenyzett.

Szintén a filmakadémia tiszteletbeli elismerését veheti át Juliet Taylor castingigazgató, aki egyebek között a Taxisofőr, az Annie Hall, a Lángoló Mississippi és a Schindler listája szereplőit válogatta, míg Richard Curtis, a Sztárom a párom és a Bridget Jones naplója írója és az Igazából szerelem forgatókönyvíró-rendezője jótékonysági munkájáért nyerte el a kormányzók Jean Hersholt Humanitárius Díját. Curtis az elmúlt 40 évben a brit Comic Relief karitatív szervezet társalapítójaként több mint kétmilliárd dollár összegyűjtésében nyújtott segítséget.

A kreatív producerek munkásságát elismerő Irving G. Thalberg Emlékdíjat pedig az EON Productions két producere, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli veheti majd át, akik a James Bond-mozik, köztük a Casino Royale, a Skyfall és a Nincs idő meghalni című 007-es filmek producerei voltak. Broccoli apja, Albert „Cubby” Broccoli, 1981-ben szintén elnyerte a Thalberg-díjat. A filmakadémia új szabályzata szerint a Thalberg-díjasok immár szintén Oscar-szobrot kapnak, az eddigi Thalberg-szobor helyett.

A díjátadót november 17-én rendezik meg a Los Angeles-i Ray Dolby Bálteremben, a Dolby Színházat is befogadó épületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik