Kultúra

Alföldi Róbert: Hazudik, aki azt mondja, hogy a választás arról szól, legyen-e háború

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

„Kezicsókolom’, jó napot kívánok, szervusztok! Június 9-én, azaz most vasárnap választások lesznek egész nap, picit bonyolult lesz, mert nem csak egyféle dologról, Budapesten például ötféle dologról kell választani” – indítja Alföldi Róbert Facebook-on közzétett videót, amelyben részletesen elmagyarázza a választás működését („Nem azt fogom elmondani, hova kell behúzni az X-et” – emeli ki): hogy milyen szavazólapokat kapnak majd az urnákhoz járulók, és hogy néznek majd ki ezek, illetve hogy melyiken kikre lehet majd szavazni.

A rendező szerint mind az öt lista arról szól, milyen életünk legyen a következő négy évben: „mire költsük a közösen beadott pénzünket, hogyan vállaljunk felelősséget egymásért, a hazánkért, Európáért, a környezetünkért vagy a Földért”.

Az egészen egyszerűen hazudik, aki azt mondja, hogy ezek közül a választások közül bármelyik arról szól, hogy legyen háború, vagy ne legyen háború. Minden normális ember, az összes lapon szereplő összes párt összes tagja közül senki nem akar háborút. Ez egyszerűen szemen szedett hazugság.

– mondja. Alföldi ezután a budapesti példát követve részletesen megmutatja, hogyan festenek majd a vasárnapi szavazólapok, és melyiken miről lehet majd dönteni. „Ez így elmondva sem egyszerű, de szerintem hogyha mindannyian átgondoljuk, mielőtt elmegyünk szavazni, hogy miről is szavazunk, akkor egyszerűbb lesz a dolog. Mindenkit arra bíztatok, hogy menjen el szavazni! A szavazás lehetőség, de állampolgári kötelesség, és állampolgári jog is.”

Nem csak azért, mert ezt úgy illik, hanem mert minden egyes ilyen országos szavazással eldönthetjük, hogy az országunk, a városunk, a kerületünk, a falunk, a kis közösségünk milyen elvek és prioritások alapján élje a következő négy évét. Ez független mindenféle pártpreferenciától, ez arról szól, hogy milyen életünk legyen. Szerintem nagyon fontos, hogy ezt mi döntsük el.

A rendező tízperces választási kisokosa alább látható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik