Kultúra hátsó ablak

A föld is beleremegett, mikor Spielbergék a partraszállást forgatták

Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP
Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP
A realizmus jegyében igazi robbanószereket használtak a Ryan közlegény megmentésében.

Miután kedvező időjárás-előrejelzéseket kapott, az akkor még tábornok Eisenhower 1944 június 5-én, vagyis épp nyolcvan éve döntötte el, hogy másnap megindítják a normandiai partraszállást. A D-nap eseményeiről alig készült felvétel, leginkább a magyar származású haditudósító, Robert Capa ikonikus képei alapján alkothatunk róla benyomást. Steven Spielberg is alapul vette ezeket, amikor a Ryan közlegény megmentését forgatta. A Tom Hanks főszereplésével 1998-ban bemutatott háborús film egészen új szintre emelt naturalizmussal mutatta be a harcokat és a partraszállás káoszát. A filmben több mint húszperces jelenetet egy ír strandon, a Curracloe Beachen forgatták.

A legtöbb robbanótöltet azon a strandon valódi volt, így amikor felrobbantak, beleremegett a part is

– idézte fel a BBC-nek az észak-ír filmes, Mark Huffam, aki az 5 Oscar-díjat besöprő film gyártásvezetője és társproducere volt. Az instrukció az első pillanattól fogva az volt: „Azt akarjuk, hogy ez valóságosnak tűnjön. Ne szépítsük meg a háborút, azt akarjuk, hogy pont úgy nézzen ki, mint amin azok a katonák és férfiak valóban keresztülmentek, amikor partra szálltak.”

Ennek jegyében mindössze három speciális effektet használtak a jelenetben, a robbanások pedig nagyon is igaziak voltak – elmondása szerint pedig kifejezetten ijesztő volt a látvány és a hangorkán, amit előidéztek. Közben egyszerre nyolc kamera forgott, megörökítve Hanks karakterének érzelmeit, amint a bajtársak halálát nézi a géppuskagolyók, gránátok és mesterlövészek tüzében. Huffam a Spielberggel való közös munkáról is megemlékezett:

Minden este körülbelül 150 kérdést faxoltunk neki, és másnap reggel bejöttél, és minden egyes kérdésre volt egy tömör válasza.

Spielberg korábban amúgy többször mesélt arról, hogy miért érezte fontosnak a brutalitás visszaadását. Azt mondta, hogy a partraszállásban részt vevő veteránok kérlelték, hogy ne csináljon egy újabb hollywoodi háborús filmet, inkább mesélje el az ő történetüket úgy, ahogy volt. Ezzel a mozgóképes kültetéssel azóta se állt le, pár évvel később Hanksszel közösen megcsinálta minden idők legjobb második háborús sorozatát, Az elit alakulatot, amelyet az elmúlt két évtizedben újabb minisorozatok követtek (The Pacific – A hős alakulat, A levegő urai).

Kapcsolódó
Aligha készül valaha is jobb világháborús sorozat Az elit alakulatnál
Húszéves lett Tom Hanks és Steven Spielberg kultikus minisorozata, amely a maga idejében korszakalkotónak számított, de azóta sem járt el fölötte az idő. De vajon mi teszi Az elit alakulatot ennyire maradandóvá?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik