Kultúra

A Kreml a bucsai mészárost is képregényben dicsőíti az iskolásoknak

geroisvo.znanierussia.ru
geroisvo.znanierussia.ru
Zajlik a fiatalság meggyőzése.

Az ukrajnai megszállás kezdete utáni hónapokban az orosz állami közvéleménykutató úgy látta, hogy a háború a fiatalok körében a legkevésbé népszerű – írja a BBC, amely arról is beszámol, hogy a jelek szerint a Kreml dolgozik ennek megváltoztásán: ennek lehet része, hogy már képregényes formában is népszerűsítik a háborút az orosz iskolásoknak. A propagandaköteteket áprilisban kezdte tízezres nagyságrendben terjeszteni a védelmi és az oktatási minisztérium, egyrészt az oroszországi, másrészt az Ukrajna megszállt részein élő iskolásoknak. A projekt hivatalos oldala szerint az a cél, hogy a képregények minden orosz fennhatóság alá tartozó iskolába eljussanak.

A kötetek 22 orosz katona történetét mesélik el, akiket kitüntettek „háborús hőstetteikért”, és megtámogatják oroszország megalapozatlan vádjait azzal kapcsolatban, miszerint 2022 februárja előtt az ukrán rezsim népirtást hajtott végre a nyugati nagyhatalmak támogatásával. A képregényekben olyan mondatok szerepelnek, hogy a Nyugatot az Oroszország iránti gyűlölet vezérli, ezért fegyverzik fel a „megszállt Kijevet bitorló neonáci ölebeiket”.

geroisvo.znanierussia.ru

A BBC szerint nemcsak a Wagner zsoldosai tűnnek fel felszabadítő hősökként, de a bucsai mészárlásért felelősnek tartott Azatbek Omurbekov alezredes is, akit a képregényben „igazi férfinek” neveznek, aki még az ukrajnai háború során is emberséget mutatott.

Ahogy az ellenség visszavonult, hátrahagyták a sebesültjeiket. Az orosz katonák elsősegélyben részesítették őket – még háborúban is muszáj embernek maradni

– írják többek között arról az eseménysorozatról, amelynek során a vádak szerint nemcsak katonai foglyokat kínoztak meg, de több száz civilt is lemészárolhattak az orosz katonák.

A cikkből az is kiderül, hogy már tavaly szeptemberben is készültek hasonló képregények egy ismert katonai blogger által, amelyek szintén az orosz hadsereget dicsőítik – azokat angolra, arabra és kínaira is lefordították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik