Kultúra

84 évvel a határidő lejárta után vittek vissza egy könyvet egy finn könyvtárba

Nem kapkodták el a dolgot.

84 évvel a kölcsönzési határidő lejárta után került vissza egy könyv a helsinki Oodi Központi Könyvtárba – írja a Guardian. A könyv Arthur Conan Doyle A menekültek című regénye volt, amelyet 1939 december 26-ig kellett volna visszavinni. A példányt visszavevő könyvtáros, Heini Strand, azt nyilatkozta az esetről, hogy ilyen hosszú idő után visszakerült könyvvel még nem is találkoztak.

Azt konkrétan nem árulta el, hogy a regényt visszaszolgáltató személy milyen kapcsolatban állt azzal, aki annak idején kikölcsönözte, de általánosságban megjegyezte, hogy az efféle, évtizedekkel később megkerülő könyvek úgy szoktak visszajutni a könyvtárba, hogy egy elhunyt rokon hagyatékában valaki megtalálja.

Az emberek helyesen akarnak cselekedni, és visszahozzák a könyvtárnak, ami oda tartozik… szerintem ez bájos

– mondta a könyvtáros, aki a rekordhosszúságú kölcsönzésre logikus történelmi magyarázatként azt hozta fel, hogy a Szovjetunió 1939 novemberében rohanta le Finnországot – a könyvtári határidők betartása tehát nem a legégetőbb feladatnak számított akkoriban a finnek számára. A téli háború aztán egészen 1940, májusáig tombolt, amikor egy békeegyezményt írtak alá a felek, de amint a könyvtáros mondja:

Ha az illető túlélte a harcokat, valószínűleg volt jobb dolga is, mint kölcsönkönyveket visszavinni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keskustakirjasto Oodi (@oodihelsinki)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik