Kultúra

Budapesten lép fel októberben Kim Gordon, a Sonic Youth egykori basszusgitárosa

Josh Sisk/For The Washington Post via Getty Images
849343474
Josh Sisk/For The Washington Post via Getty Images
849343474
A Magyar Zene Házában ad majd koncertet.

Október 26-án Budapestre érkezik, és a Magyar Zene Házában ad koncertet az alternatív rock amerikai legendája, a Sonic Youth basszusgitárosaként ismertté vált  Kim Gordon, aki tavaly megjelent szólólemezét, a The Collective-et mutatja be zenekarával – írja az MTI.

Az 1983-ban a New York-i kísérleti no wave színtérről kinőtt Sonic Youth-t hárman alapították: Kim Gordon (basszusgitár, ének, gitár), Thurston Moore (ének, gitár) és Lee Ranaldo (gitár, vokál). A zenekar számára az áttörést a negyedik, 1985-ben kiadott albumuk, a Bad Moon Rising hozta el, ami az Egyesült Államokban, illetve Nagy-Britanniában is hatalmas siker lett. Ennek megjelenése után csatlakozott a zenekarhoz a dobos Steve Shelley, akinek belépésével megszületett a végleges felállás. Utolsó lemezük, a The Eternal 2009-ben jelent meg, két évvel később pedig feloszlottak.

Moore és Ranaldo azóta több szólóanyagot is megjelentetett, Kim Gordon azonban előbb Yoko Onóval, majd Loren Connorsszal közös projektben dolgozott, így első szólólemeze 2019-ben, No Home Record címmel debütált, amit 2023-ban követett a The Collective. A Sonic Youth megszűnése óta mindemellett életrajzi könyvét (a Girl in a Band 2015-ben jelent meg) is megírta, de filmes és képzőművészeti vonatkozású munkái is voltak.

Az október 26-i koncerten Gordon mellett Camilla Charlesworth (basszusgitár), Madison Vogt (dob) és Sarah Register (gitár) lép majd a színpadra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik