Kultúra

Meghalt Doug Ingle, az Iron Butterfly frontembere

Getty Images
Erik Brann, Ron Bushy, Lee Dorman és Doug Ingle az Iron Butterfly tagjai.
Getty Images
Erik Brann, Ron Bushy, Lee Dorman és Doug Ingle az Iron Butterfly tagjai.
Neki köszönhető az In-a-Gadda-Da-Vida című 17 perces dal.

Hetvennyolc éves korában meghalt Doug Ingle, az Iron Butterfly frontembere, a zenekar legnagyobb slágerének számító In-a-Gadda-Da-Vida című dal szerzője. A zenész halálhírét fia erősítette meg a közösségi oldalán, aki posztjában azt írta:

Köszönöm, Apa, hogy az édesapám, a tanárom, a barátom voltál. A nagy becsben tartott, szeretetteljes emlékeinket viszem tovább magammal az életutamon.

A nebraskai születésű Ingle 1966-ban alapította meg San Diegóban az Iron Butterflyt, amely 1968-ban adta ki első albumát, a Heavyt. Még ugyanebben az évben jelent meg az In-A-Gadda-Da-Vida című 17 perces dal, amelyet a legenda szerint Ingle úgy írt meg, hogy jelentős mennyiségű bort ivott meg mellé, de olyan pletykák is növelték a dal körüli felhajtást, miszerint azért lett ilyen hosszú a szám, mert a bedrogozott zenészek nem bírtak leállni a felvétel közben. A dal óriási siker lett, 140 hetet töltött az amerikai sikerlistán, és közel négymillió példányt adtak el belőle. A rádiók a rövidített háromperces változatát játszották.

Ingle még két másik album készítésében vett részt, majd 1971-ben elhagyta a zenekart, amely ahhoz vezetett, hogy az Iron Butterfly egy időre felbomlott. Ingle később a kilencvenes évekig többször tért vissza a zenekarhoz, gyakran turnézott velük. Ő volt az eredeti felállás utolsó élő tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik