Kultúra

Meghalt Kabosu, a Doge-mémet inspiráló kutya

18 éves korában meghalt Kabosu, a Japánban élő siba inu, akit minden idők egyik legnépszerűbb meméje, a Doge miatt ismertek világszerte. A kutya gazdája azt írta, Kabosu péntek reggel szenvedés nélkül halt meg, mintha elaludt volna. Vasárnap megemlékezést is tartanak neki.

Kabosut egy 2010-es kép tette világszerte ismertté, amikor pár évvel később mémmé vált. Azóta megszámlálhatatlan formában kering az interneten (legtöbbször Comic Sans betűtípussal, szándékosan bénán megfogalmazott szövegekkel, ez lett a Doge-mémjelenség). Ez volt az eredeti kép:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

かぼすママ (@kabosumama) által megosztott bejegyzés

A képeket Kabosu gazdája, Szato Acuko készíttette az akkor ötéves kutyáról, és az eredeti sorozat tavalyi, NFT-ként történő elárverezésekor ő maga is azt írta, hogy soha nem gondolta volna, hogy az állatról készült felvételek ilyen nagy hatást gyakorolnak majd az internetre.

Szatóval 2013-ban a Verge beszélgetett Kabosu hirtelen jött népszerűségéről. Nem ő az első állat, akit híressé tett az internetes mémek világa, hasonló szenzáció vol annak idején pédlául Grumpy Cat is, aki három éve halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik