Kultúra

Alfonso Cuarón furcsállta, mikor erotikus tinidrámája után felkérték Harry Pottert rendezni

Valerie MACON / AFP
Valerie MACON / AFP

Alfonso Cuarón, a Harry Potter és az azkabani fogoly rendezője meglehetősen furcsának találta, amikor ajánlatot kapott a film rendezésére, már csak azért is, mert legutóbbi filmje akkoriban az Anyádat is című mexikói erotikus dráma volt – mesélte a Total Filmnek a Harry Potter-film huszadik évfordulójának alkalmából adott interjún.

Furcsának találtam, hogy nekem ajánlották, egyáltalán nem volt a radaromon a filmsorozat

– mondta. Ahhoz, hogy végül elvállalja a rendezést a fiatal varázsló történetének harmadik részében, Guillermo del Toro határozott útmutatására volt szükség.

Gyakran beszélgetek Guillermóval, pár napon belül el is meséltem neki a dolgot: »Képzeld, felajánlották nekem ezt a Harry Potter-filmet, nagyon furcsa, hogy engem akarnak rendezőnek«. Mire ő: »Várjunk, azt mondod, hogy nem olvastad a Harry Pottert?!« Elmondtam neki, hogy nem hiszem, hogy nekem való a történet, mire igen színes nyelvezettel, spanyolul azt válaszolta: »Egy arrogáns seggfej vagy.«

– mesélte a rendező, aki ezek után el is vállalta a filmet.

Miután Chris Columbus, a Reszkessetek, betörők! rendezője családbarát stílusban beindította a franchise-t az első két résszel, a Warner Bros. úgy döntött, hogy felrázza a dolgokat, és egy új, teljesen más stílusú rendezőt szerződtet a folytatáshoz. Cuarón annyiban nem volt meglepő választás, hogy már korábban is dolgozott irodalmi adaptációkon, például Charles Dickens Szép remények című regényének feldolgozásán, vagy a Frances Hodgson Burnett könyvéből készüt A kis hercegnő című filmen.

David Heyman, aki mind a nyolc Harry Potter-filmnek producere volt, így magyarázta Cuarón szerződtetését:

„Láttam az Anyádat is című filmet, amit imádtam, és furcsa módon úgy gondoltam, hogy ő lenne a tökéletes rendező a harmadik Harry Potterhez. Sokan nem értettek egyet. Mit csinál majd Harry, Ron és Hermione?! – kérdezték, akik látták az Agyádat ist. Az a film a tinédzserkor utolsó éveiről szól, az Azkaban pedig a tinédzserkor első pillanatairól. Úgy éreztem, hogy Cuarón bizonyos értelemben kortársabbá tudja tenni a sorozatot. És belecsempészni a filmes varázserejét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik