Kultúra

Készül Enyedi Ildikó új filmje, amiben Léa Seydoux mellett a hongkongi film egy sztárja is szerepet kapott

Kéry Kovács Péter / Csendes barát
Kéry Kovács Péter / Csendes barát
A Csendes barát huszonegy napon át készül majd a legkülönbözőbb magyarországi helyszíneken.

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a Csendes barát forgatása – jelentették be a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik majd a negyvenkét naposra tervezett forgatás, aminek éppen felét töltik majd olyan helyszíneken, mint a Pálos rendi könyvtár, az alcsúti és a sellyei arborétum, valamint a budapesti Fűvészkert – olvasható a filmesek sajtóközleményben, akik hozzátették: az utómunka jelentős része is itthon zajlik majd.

Enyedi most készülő, szerzői alkotása érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve, rövid összefoglalójában ugyanis a következő mondatok olvashatók:

Egy idős fa áll egy botanikus kert közepén. Magányos, ahogy a kert többi lakója is – sok ezer kilométerre eredeti élőhelyüktől, hogy megcsodálhassuk, megfigyelhessük őket. Ahogy mi őket, úgy ők is megfigyelnek minket. Tanúi rövid, kusza, zajos es zaklatott életünknek. A film három történetet mesél el, ember és növény három tétova találkozását, amikor ez a kétfajta, radikálisan különböző érzékelés egy pillanatra igazán összekapcsolódik. Emberi hőseink, akárcsak a kert növényei, kívülállók, magányos lelkek. És épp úgy vágynak a kapcsolódásra, ahogy ők.

A film egyik fontos szereplője Tony Leung Chiu-Wai, akit a hazai közönség is jól ismer Wong Kar-Wai filmjeiből: a színész  Cannes-ban a Szerelemre hangolva című filmben nyújtott alakításáért 2000-ben a legjobb színésznek járó díjat, idén, az idei Velencei Filmfesztiválon pedig életműdíjat vehette át.

Mellette olyan, nemzetközileg is ismert színművészeket láthatunk majd a vásznon, mint Léa Seydoux (Adéle élete, Spectre – A Fantom visszatér, Nincs idő meghalni, A feleségem története), Johannes Hegemann (Új lehetőségek-sorozat), Sylvester Groth (Becstelen brigantik, Sötétség-sorozat), Rainer Bock (Fehér szalag) es Martin Wuttke (Becstelen brigantik) és Luna Wedler (A feleségem története, Kékről álmodom).

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Pálos Gergely, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Peri De Braganca, a VFX Supervisor Klingl Béla. A film a német Pandora Film, a francia Galatee Films és a magyar Inforg-M&M Film koprodukciójában készül. A producerek Reinhard Brundig, Nicholas Elghozi és Mécs Mónika. A Nemzeti Filmintézet által is támogatott film teljes költségvetése 10,5 millió euró.

A Csendes barát a tervek szerint 2025 második felében kerül Európa szerte a mozikba, hazánkban a Mozinet forgalmazza majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik