Kultúra

Meghalt Lourdes Portillo Oscar-jelölt filmrendező

TIBRINA HOBSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
TIBRINA HOBSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Nyolcvanévesen meghalt Lourdes Portillo mexikói filmrendező, aktivista, akit a The Mothers of Plaza de Mayo című dokumentumfilmjért 1986-ban Oscar-díjra jelöltek. Portillo április 20-án halt meg San Franciscó-i otthonában családja körében, a halál okát nem közölték.

A mexikói Chihuahuában született, tizenhárom volt, amikor szüleivel kivándoroltak az Egyesült Államokba. Portillo a húszas évei elején került először közel a filmkészítéshez, amikor egy barátja megkérte, segítsen neki egy dokumentumfilmben. Néhány évvel később már ő maga is rendezett, filmjeinek középpontjában a latin-amerikai bevándorlók álltak. Ahogyan a Deadline is írja, munkássága ötvözte a filmkészítést az aktivizmussal.

1985-ben Susana Blaustein Muñozzal rendezett közösen filmet a katonai diktatúra ellen tüntető argentin anyákról, a The Mothers of Plaza de Mayóért a legjobb dokumentumfilm Oscar-díjára jelölték.

Több küldetésem is van. Az Egyesült Államokban élek, a rasszizmus lehető legmocskosabb formáját tapasztaltam meg. Gyűlölöm, borzasztó. De épp ezért tenni akarok valamit ellene, és úgy érzem, hogy erre a mozi tökéletes eszköz. Főleg azért, mert bárhogy használhatjuk: dokumentumfilmként, játékfilmként. Szenvedélyesen szeretem a művészetet. Azért szeretek filmeket csinálni, hogy falakat döntsek le, hogy olyan dolgokat fejezzek ki, amelyeket azelőtt még soha

– nyilatkozta a filmkészítő 2023-ban a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik