Kultúra

Az HBO Max és az Amazon animációin is dolgozhattak észak-koreai szakemberek a szankciók ellenére

Egy biztonsági szakember szerint a cégek nagy valószínűséggel nem is tudtak róluk.

Észak-koreai animátorok is közreműködhettek nagy nyugati stúdiók – köztük az Amazon és az HBO Max – animációs produkcióinak elkészítésén az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók dacára – derült ki egy washingtoni székhelyű, Észak-Koreával foglalkozó elemzőcég hétfőn közzétett jelentéséből.

A 38 North kutatói egy észak-koreai internetszerveren fedeztek fel olyan fájlokat, amelyek animációkat, írásos utasításokat és megjegyzéseket tartalmaztak készülő külföldi produkciókkal kapcsolatban.

A felsorolt projektek között volt az Amazon Original Legyőzhetetlen című tévésorozata, amelyet a kaliforniai székhelyű Skybound Entertainment gyárt, továbbá az Iyanu, Child of Wonder című animációs sorozat, amely a marylandi YouNeek stúdióban készül, és az Egyesült Államokban januártól az HBO Max kínálatában szerepel.

Az amerikai szankciók csaknem mindenfajta kereskedelmi tevékenységet tiltanak amerikai állampolgárok és észak-koreai entitások között. Michael Barnhart, a Mandiant számítógépbiztonsági cég szakembere, aki részt vett a 38 North kutatásában, elmondta: a nyugati cégek minden bizonnyal nem tudtak arról, hogy észak-koreai animátorok is dolgoztak a produkciókon.

Az Amazon szóvivője nem nyilatkozott a kérdésről, de a Skybound Entertainment leszögezte, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy észak-koreai vállalat dolgozhat az animációjukon, ugyanakkor azonnali belső vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, megtörténhetett-e ilyesmi. A stúdió szóvivője hozzáfűzte: értesítették az ügyről a megfelelő hatóságokat, és mindenben együttműködnek velük. Az HBO Max és a YouNeek egyelőre nem nyilatkozott az ügyről.

A jelentés szerint a megtalált anyagok arra utalnak, hogy egy közvetítő volt felelős az információk továbbításáért a gyártó cégek és az animátorok között. A fájlokat feltöltő személyt vagy személyeket azonban nem lehetett azonosítani, ahogyan az érintett észak-koreai felet sem.

Észak-Korea vezető animációs stúdiója, a phenjani Április 26 Animációs Stúdió, vagy másik nevén a SEK Stúdió, korábban dolgozott nemzetközi projekteken. 2016-ban azonban az amerikai pénzügyminisztérium állami vállalattá nyilvánította, ezért a stúdió is a szankciók hatálya alá esik. A jelentés hozzáfűzte, hogy az amerikai kormány 2021-ben és 2022-ben azon kínai vállalatok ellen is szankciókat vezetett be, amelyek együttműködtek az észak-koreai stúdióval vagy közvetítőszerepet játszottak.

A szerver hozzáférési naplóin a kutatók három kínai internetcímet találtak, ezek közül kettőt az Észak-Koreával szomszédos kínai Liaoning tartományban jegyeztek be. Barnhart szerint az animációs szerződéseket valószínűleg Kínából szervezte ki egy fedőcég Észak-Koreába. Kína washingtoni nagykövetsége közölte, hogy Peking szigorúan betartja az Észak-Koreával kapcsolatos ENSZ-tilalmakat, ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a szankciók nem jelentenek megoldást Észak-Korea esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik