Kultúra

Pénzt és kreatív hatalmat követelnek a Blair Witch eredeti szereplői

ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP
ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP
Nemrég jelentették be, hogy készül a found footage-filmek mérföldkövének tartott horror rebootja.

Utólagos anyagi kompenzációt és kreatív hatalmat kérnek a The Blair Witch Project (Ideglelés) című horrorfilm szereplői, Rei Hance, Joshua Leonard és Michael Williams Facebookon tették közzé nyílt levelüket a konkrét követeléseikkel. Mindezt azután posztolták, hogy Jason Bloom bejelentette: a Blumhouse rebootolja a Blair Witch-szériát, több film várható belőle.

A The Blair Witch Project 1999-ben jelent meg, és horrortörténeti mérföldkő lett. Mindössze 60 ezer dollárból készült, 250 millió dollárt hozott világszerte, és ismét a köztudatba emelte a found footage műfaját. Sikerét az internetnek is köszönheti, ez volt ugyanis az első filmek egyike, amelynek népszerűsítése már a világhálón keresztül történt, ráadásul jól eltalált vírusmarketinget építettek a film köré: arra játszottak, hogy valós történetről van szó, amely során a szereplők eltűntek.

A három főszereplő most egész konkrét követeléseket fogalmazott meg:

  • visszamenőleges és jövőbeni anyagi kompenzációt. Megemlítik, hogy az 1999-ben nem voltak a színészcéh (SAG-AFTRA) tagjai, semmiféle érdekvédelmi szervezet nem állt mögöttük, ennek megfelelően például nem kapnak részesedést az újrajátszásokból sem
  • konzultációs lehetőséget az összes jövőbeni Blair Witch-projekttel kapcsolatban, amely alatt nemcsak a filmeket értik, hanem mindent, ami a franchise alá tartozik: játékokat, látványosságokat, kütyüket, szabadulószobákat. Mindezt azzal indokolják, hogy az 1999-es filmet követő két folytatásnál sem keresték meg az eredeti stábot kreatív tanácsokért, és ez meg is látszott a rendkívül csalódást keltő alkotásokon. Ez kiküszöbölhető lett volna ha megkérdezik őket, mert – ahogy a levélben írják – ők tudják igazán, mi kell a rajongóknak. Hozzáteszik, hogy amennyiben ezekben feltűnik a három színész karaktere, további kompenzációkat várnak
  • egy ún. Blair Witch Segély létrehozása: a 60 ezer dolláros adományt évente osztaná ki a Lionsgate olyan ismeretlen tehetségeknek, akik első filmjüket szeretnék elkészíteni. Fontos kikötésük, hogy adományról legyen szó, nem egy olyan pénzügyi alapról, amelynek köszönhetően a Lionsgate jogokat szerez a filmhez.

A színészészeket egyébként az eredeti film rendezői és produceri stábja is támogatja, a nyílt levelet követően Eduardo Sánchez, Dan Myrick, Gregg Hole, Robin Cowie és Michael Monello szintén kiadott egy közleményt amelyben támogatásukról biztosították őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik