Kultúra

Meghalt az Allman Brothers Band gitárosa, Dickey Betts

Paul Natkin / Getty Images
Paul Natkin / Getty Images

80 éves korában elhunyt Dickey Betts, a hetvenes évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású amerikai rockegyüttesének, az Allman Brothers Bandnek az egyik alapító tagja. A gitáros és énekes klasszikus dalokat is írt, köztük a legnagyobb slágerüket, az 1973-as Ramblin’ Mant. További szerzeményei közé tartozott a Blue Sky és a Jessica című instrumentális szerzemény, amely Grammy-díjat nyert, és amelyet a BBC Top Gear című tévésorozatának főcímzenéjeként használtak fel. A zenekar közleményben jelentette be, hogy Betts csütörtökön elhunyt.

A southern rock stílus egyik legfontosabb képviselőjének tartott The Allman Brothers Band 1969-ben alakult a floridai Jacksonville-ben, és Betts ott csatlakozott az Allman fivérekhez, azaz Duane és Gregg Allmanhez és másokhoz a zenekarban, amely a rockot a countryval, a blues-szal és a dzsesszel ötvözve teremtette meg a southern rock irányzatot. Az Allman Brothers Band a következő években az élő fellépéseiről vált ismertté, valamint tizenegy arany- és négy platinalemezt ért el.

De tragédia is sújtotta őket: Duane 1971-ben motorbalesetben halt meg, és alapítótársa, a basszusgitáros Berry Oakley is ugyancsak motorbalesetben vesztette életét egy évvel később, majdnem ugyanott, ahol Duane Allman. Gregg Allman 2017-ben halt meg. Az együttest 1995-ben felvették a Rock ‘n’ Roll Hírességek Csarnokába, 2012-ben pedig Grammy-életműdíjat kaptak, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik