Kultúra

Három év után újra kinyit New York hírhedt kilátója, amelyet a sorozatos öngyilkosságok miatt zártak be

WILLIAM VOLCOV / BRAZIL PHOTO PRESS / BRAZIL PHOTO PRESS VIA AFP
WILLIAM VOLCOV / BRAZIL PHOTO PRESS / BRAZIL PHOTO PRESS VIA AFP
Négy öngyilkosságnak kellett történnie ahhoz, hogy fémhálót szereljenek az épületre.

Még idén megnyitják a látogatók előtt a New York-i Vesselt, amelyet még 2021-ben zártak be az üzemeltetők. A város egyik leglátványosabb kilátója több szempontból is inkább hírhedt, mint népszerű: előbb a kinézete, később a sorozatos öngyilkosságok miatt érte komoly kritika.

A 45 méter magas, 16 emeletes építményt Thomas Heatherwick tervezte, 260 millió dollárból készült. 2019-ben adták át, és rögtön heves kritikákkal illették, a Guardian például „sehová sem vezető lépcsőháznak” nevezte, de „kolosszális shawarmának,” „egy mitikus óriás szemétkukájának,” és „óriási arany kebabnak” is csúfolták már a Hudson Yard városrészben található kilátót.

A Vessel hírneve akkor romlott tovább, amikor 2020 februárjában elkövették az első öngyilkosságot, amely során az illető leugrott a 45 méter magas építményről, és amelyet még két öngyilkosság követett egy hónapon belül. A New York Magazine által kiadott Curbed azt írta ekkor az építményről, hogy „elsősorban a halál helyeként ismert,” a Vessel pedig egyre jobban kezdett összeforrni az öngyilkosságokkal. 2021-ben emiatt be is zárták, majd azzal a szigorítással nyitották újra, hogy tízdolláros belépőt szabtak ki az egyébként ingyenesen látogatható épület látogatóira, láthatóvá tették az öngyilkosság-megelőző szolgálat telefonszámait a helyszínen, és megtiltották, hogy egyedüli látogatók lépjenek be. Ez azonban nem vezetett eredményre, nem sokkal az újranyitást követően ugyanis egy 14 éves fiú a családja előtt vetette magát a mélybe. Az épület üzemeltetése komoly össztűz alá került, azt rótták fel nekik, hogy semmilyen komolyan vehető intézkedést nem hoztak annak érdekében, hogy megelőzzék a tragédiákat. Az egyik fiatal áldozat édesapja szerint időben meghozott biztonsági intézkedésekkel a tragédiák – köztük az ő fia halála is – elkerülhető lett volna. Az eset után bezárták az épületet, amely azóta sem nyitott ki.

A New York Post most arról értesült, hogy még idén újranyit a Vessel, amelyet ezúttal padlótól plafonig érő fémhálókkal szerelnek fel, amelyek a lap fotóin már láthatók is. Az, hogy a turistalátványosság pontosan mikor nyit újra egyelőre nem publikus, a lap által idézett közlemény szerint valamikor az év második felében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik