Kultúra

Itt a József Attila-film első előzetese

A Reménytelenül jövőre érkezik a mozikba.

Ahogy megírtuk, március közepéig tartott a Reménytelenül című magyar film forgatása, amely József Attila pszichoanalízisét dolgozza fel. A költő szerepében Sütő András, az őt kezelő Gyömrői Editként Michl Juli látható. A filmet Rózsa Gábor írta és rendezi, a vezető operatőr Garai Gábor. További szerepekben feltűnik Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely, Mikola Gergő.

A film a költő életének egy kevésbé ismert, de rendkívül izgalmas és romantikus időszakát tárja fel. A pszichoanalízis során őszintén beszél gyermekkoráról, traumáiról és a művészethez fűződő viszonyáról a pszichoanalitikusnak. A film nemcsak betekintést nyújt a költő lelki világába, de rávilágít a pszichoanalízis gyógyító erejére is. Bár a Reménytelenült csak egy év múlva mutatják be a mozik, az első előzetesét most közzétették:

Amikor a film forgatását készítettük elő, már tudtuk, hogy a mai napon, április 11-én szeretnénk mutatni a hangulatából egy szeletet. A film mozipremiere 2025. április 10-én lesz, addig folyamatos megjelenésekkel készülünk: werkvideókkal, képekkel, illetve jönni fog majd természetesen egy hosszabb, tartalmasabb előzetes is

– fogalmaz a közleményben Rózsa Gábor, hozzátéve, hogy az alkotók számára az egyik legfontosabb dolog a hitelesség volt. Mint írják, a filmben nincs kitalált történetszál, minden esemény, amit látni/hallani fogunk a filmben, az korabeli forrásokból fellelhető. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy József Attila mondatai nagyrészt maga a költő újságcikkei, tanulmányai, levelei és versei alapján fogalmazódtak, így elérve a nyelvezetben is a kívánt hitelességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik