Kultúra

Kelet-európai életérzést és sírva vigadást ígér a Bohemian Betyars legújabb dala

Fotó: Sinco
Fotó: Sinco
A Bohemian Betyars egy bosnyák sztárzenekarral, a Dubioza Kolektiv csapatával készített közös dalt, amely először a 24.hu-n hallható.

Nem titok, hogy az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars szereti a kísérletezést, és ennek eredményeképp az idén 15 éves zenekar történetében először a világ minden tájáról enged be közreműködőket saját zenei univerzumába. Ennek igazi ékköve a most megjelenő Rush című dal, amelyet a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyeznek.

A Bohemian Betyars zenéje széles spektrumon mozog, így talán nem is olyan meglepő, hogy amikor arra került a sor, hogy kiválasszák, milyen zenekarokkal készítenek közös dalokat, lehetőségek tárháza nyílt meg előttük. Először a Platon Karataevvel jelentették meg a Fishing On Orfű fesztivál himnuszának választott Mezítláb című dalt, majd a katalán La Pegatina következett, akik a rumbát és a latin ritmusokat vegyítik a ska zenével. Utóbbi énekese nem mellesleg nemrég a betyárok spanyolországi turnéjának egyik állomásán is beugrott vendégnek. Most pedig egy igazi nagyágyúval, a nemzetközileg is ismert elért bosnyák Dubioza Kolektiv csapatával tették össze, amijük van, akikkel többek közt három éve a Budapest Parkban adtak közösen nagy sikerű koncertet. De barátságuk sokkal régebbre nyúlik vissza: kb. nyolc éve léptek fel először egymást követően egy spanyol fesztiválon, majd Törökországban már a szálláson is együtt bandáztak. Akkoriban azonban még álmodni sem mertek arról, hogy ez egy közös dalban teljesedik ki. Végül pont az említett parkos fellépés adta meg a kezdőlökést az együttműködéshez. A közös munkáról a zenekar egyik frontembere, Szűcs Levente a következőképp mesél:

Szerintem a kelet-európai életérzés és sírva vigadás az, ami összeköt zeneileg és koncert hangulatilag minket. Valamint szintén nem kis teljesítmény, hogy Boszniából ekkora nemzetközi sikereket értek el. Jó példa ez nekünk és más zenekaroknak a régióból, hogy innen is el lehet jutni messzire a zeneiparban. Mi elküldtünk nekik egy alapot, aztán nagyon sok ideig vártunk, de megérte: amit visszakaptunk tőlük, az egyszerűen tökéletes volt.

A Bohemian Betyars és a Dubioza Kolektiv közös nevezőként az angol nyelvet választotta a dalszöveghez, amelynek mondanivalója kicsit rákontrázik az egyébként kifejezetten feszes, zúzós és különböző effektekkel bátran kísérletező zenei alapra.

„Sok mindent bele lehet látni, érezni abba hogy »rush for money« – fogalmaz Szűcs. „Gürizel, dolgozol egész életedben, de normális, átlagos, becsületes hozzáállással a legtöbb ember éppen hogy megél az albérletében vagy a hitel terhelt otthonában. Amint van mondjuk kicsivel több pénzed vagy előléptetésed, jön egy újabb infláció hullám, és újra ugyanott vagy arányaiban. Mindeközben a nagy mágnások meg az ügyeskedők arcátlan vagyonokat halmoznak fel mások kárára. Ráadásul a média által hamis materiális álmokat ültetnek a lelkünkbe, nehogy tudjunk örülni annak a kicsinek, amink van. Vagyis lehet örülni azért az életnek, csak elég komoly munkát kell beletenni, hogy tisztán lássunk és érezzünk.”

A Rush című dal tehát már önmagában kimeríti a sírva vigadás fogalmát, de május elején érkezik a folytatás is, amiben egy olyan hazai zenekarral kollaborálnak újra, amire a rajongók már hosszú ideje várnak. Az új dalokon kívül ezerrel készülnek a május 31-én a Budapest Parkban megrendezésre kerülő születésnapi gigakoncertjükre, ahová meglepetés vendégekkel és extra látvánnyal is készülnek. Ezt még megelőzi a zenekar elmúlt 15 évét feldolgozó, egész estés dokumentumfilm is. És ha mindez nem lenne elég, nyáron egy újabb ismeretlen piacot céloztak meg: Kanadában a Festival D’été de Québec-en mutatkoznak be, ahol többek közt fellép Post Malone, J Balvin, 50 Cent és a Mötley Crüe is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik