Kultúra

Árverésen keres új gazdát egy száz évre eltűnt Klimt-festmény

ROLAND SCHLAGER / APA / AFP
ROLAND SCHLAGER / APA / AFP
Akár húszmilliárd forintnyi eurót is érhet.

A bécsi Auktionshaus im Kinsky aukciósház április 24-én, egy exkluzív árverés keretein belül keres új gazdát az osztrák modern festészet nemrég újra felfedezett alkotásának, Gustav Klimt (1862-1918) Lieser kisasszony portréja című művének, amit pályája utolsó szakaszában, alig néhány hónappal a halála előtt fejezett be – olvasható az im Kinsky az MTI Üzleti Sajtószolgálatához eljuttatott angol nyelvű közleményében.

A műtárgy a gazdag bécsi zsidó iparoscsalád, a Lieserek egyik tagját ábrázolja, megszületése után pedig évtizedeken át azok otthonának egy falán lógott, a nagyközönség 1925 óta azonban nem láthatta, sőt, egyszerűen nyoma veszett.

A képet a szakértők

eltűntnek hitték, sőt, csak fekete-fehér fotókat ismertek róla, így óriási meglepetést jelentett, mikor egy osztrák család bejelentette: legalább a hatvanas évek óta náluk van a portré,

a következő hetekben, a Lieser-örökösökkel való megegyezést követően pedig kiderült: a műtárgyat az im Kinsky aukciósházon keresztül fogják áruba bocsátani. Azt nem sikerült bizonyítani, hogy a képet ellopták volna a családtól, az eladási árból azonban ők is részesedni fognak.

ROLAND SCHLAGER / APA / AFP

A képet azóta az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban, illetve Hongkongban is kiállították, most azonban visszatért Bécsbe, ahol két hét múlva akár 30-50 millió euróért (11,7-19,5 milliárd forintért) is új gazdára találhat.

A tizenkilenc tételt felvonultató árverésen egyébként Emma Bacher-Teschner Klimt-portréja, a művész tizenkét rajza (köztük a most előkerült portré tanulmányvázlata), két Egon Schiele-mű, valamint egy Koloman Moser-üvegablakterv, és egy George Minne-szobor is új tulajdonosra vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik